17 mai 2018 - DIICOT

Daniel Horodniceanu a fost delegat procuror-sef la DIICOT pentru inca sase luni

Procurorul general Augustin Lazăr a dispus delegarea lui Daniel Horodniceanu în funcţia de procuror şef DIICOT pentru încă şase luni, în condiţiile în care mandatul acestuia expiră pe 19 mai, potrivit unui anunţ postat pe site-ul Ministerului Public.

Potrivit unui anunt postat pe site-ul Ministerului Public, Daniel Horodniceanu a fost delegat in functia de procuror sef DIICOT pentru inca sase luni, pana pe data de 19 noiembrie 2018.

Actualul mandat al lui Daniel Horodniceanu la conducerea structurii expira pe 19 mai.

Delegarea a fost facuta in conditiile in care procurorul Felix Banila, propunerea ministrului Justitiei pentru functia de procuror-sef al DIICOT, urmeaza a fi intervievat la CSM pe 5 iunie. Pe 6 iunie Consiliul va trimite avizul catre Ministerul Justitiei.

In proiectul de management, procurorul Felix Banila a subliniat ca procurorul-sef al DIICOT trebuie sa fie si un bun psiholog, iar unul dintre obiectivele pe termen lung pe care le are in vedere vizeaza alinierea la normele raportului MCV.

Documentul contine 37 de pagini, in care a introdus consideratii generale privind managementul judiciar, scopul si competenta DIICOT, obiective strategice, operationale.

,,Pentru a fi eficient in indeplinirea atributiilor sale, procurorul sef al DIICOT este necesar sa fie si un bun psiholog, a se cunoaste in primul rand pe sine, a-si cunoaste limitele , calitatsiloe si defectele, a fi stapan pe sine, a fi un fin diplomat si bun comunicator pentru a putea organiza/reorganiza si distribui personalul in scopul indeplinirii obiectivelor, eficienta si performanta. (...) In ceea ce priveste DIICOT, obiectivele pe termen mediu si cele pe termen lung ale acestei institutii trebuie sa se armonizeze cu ceea ce Mecanismul de Cooperare si Verificare defineste a fi un act de justitie performant si cu respectarea unor inalte standarde de etica si profesionalism", se arata in proiectul sau de management, publicat pe site-ul CSM.

De asemenea, Felix Banila isi propune sa creeze, in cadrul DIICOT, propria structura de politie judiciara.

,,Propuneri de modificare a cadrului legislativ si institutional de infiintare in cadrul DIICOT a propriei structuri de politie judiciara, obiectiv care presupune realizarea urmatoarelor tipuri de activitati: identificarea resurselor necesare pentru crearea propriei structuri de politie judiciara; analizarea indicatorilor care sa ofere gradul de structurare pe competente profesionale a ofiserilor de politie judiciara ce vor compune acest compartiment in stransa legatura cu competenta materiala a DIICOT si numarul de cauze specific pe fiecare sectie, serviciu si birou specializat in parte; elaborarea de metodologii de lucru dupa care viitorii ofiteri de politie judiciara ce vor functiona in cadrul DIICOT isi vor desfasura activitatea", prevede documentul.

Pe langa acestea, in calitate de sef al DIICOT, procurorul Banila intentioneaza sa dispuna metode si solutii pentru solutionarea cauzelor in termen rezonabil, cu respectarea principiului celeritatii, iar pentru acestea, va avea in vedere - potrivit proiectului - urmatoarele: instituirea managementului de caz, activitate care va permite procurorului o utilizare rationala si eficienta a timpului de lucru in efectuarea activitatilor de urmarire penala in cauzele repartizate; monitorizarea cauzelor in functie de vechimea lor, in raport de cele doua criterii temporale (6 luni si 1 an) si stabilirea unor planuri de masuri concrete atunci cand se constata existenta unor deficiente in activitatea de urmarire penala; urmarirea solutionarii dosarelor in ordinea vechimii si importantei lor, pentru a se evita constatarea situatiei de intervenire a prescriptiei raspunderii penale.

,,Proiectul reprezinta si propria viziune cu privire la ceea ce ar putea deveni DIICOT in viitor, constient fiind si de faptul ca obiectivele pe termen scurt, mediu si lung fixate for suferi unele modificari odata cu parcurgerea etapelor manageriale, dar consider ca este unul viabil, realist si apt a conduce la realizartea obiectivelor propuse si la consolidarea capacitatii de actiune a DIICOT, precum si la atingerea finalitatii pentru care a fost creata aceasta structura specializata a MP", isi incheie Felix Banila proiectul.

Felix Banila a fost propus, de catre ministrul Justitiei, Tudorel Toader, noul procuror-sef al DIICOT. Acesta a concurat, pentru ocuparea acestei functii, cu actualul sef al structurii de parchet, Daniel Horodniceanu. Ulterior avizului CSM, propunerea va fi inaintata presedintelui Klaus Iohannis.

Sursa : www.mediafax.ro