18 mai 2023 - DIICOT

Ciuca: Traficul de persoane este o forma de criminalitate fata de care Guvernul are toleranta zero

„Traficul de persoane este o formă de criminalitate faţă de care Guvernul României are toleranţă zero”, spune premierul Nicolae Ciucă la ceremonia de semnare a Planului Bilateral de Acţiune între România cu Regatul Unit al Marii Britanii.

,,Planul comun de actiune reprezinta un moment extrem de important in contextul eforturilor noastre comune de prevenire si combatere a criminalitatii. Face parte din viziunea si strategia de dezvoltare a acestui domeniu pe care Guvernul Romaniei a asumat-o in ultimii 2 ani, prin care ne dorim ca Romania sa fie o tara ostila traficantilor de persoane si o tara sigura si prietenoasa pentru victimele care au avut nesansa sa fie exploatate. Semnarea acestui document comun este si expresia grijii si preocuparii pe care Guvernul Romaniei o are pentru cetatenii sai mai vulnerabili si expusi riscurilor traficului de persoane, care traiesc in Romania sau intr-una dintre cele mai largi comunitati din diaspora, respectiv cea din Marea Britanie. Traficul de persoane este un flagel global care se manifesta in cele mai nebanuite forme si ii afecteaza pe cei mai vulnerabili dintre cetatenii nostri, inclusiv un numar disproportionat de mare de copii si femei", spune Nicolae Ciuca.

El aminteste ca aproximativ 50 de milioane de persoane din intreaga lume sunt in prezent victime ale traficului de persoane.

,,Aceste cifre sunt doar date estimative globale despre un fenomen care genereaza anual castiguri ilegale de peste 150 de miliarde de dolari. Traficul de persoane este una dintre formele de criminalitate cu crestere accelerata inclusiv la nivel european, iar noile tehnologii, fluxurile migratorii si criza Covid-19 au generat riscuri si provocari suplimentare la nivel european si international. Traficantii se adapteaza constant si adesea isi schimba metodele in timp real. Acestia exploateaza persoanele cu resurse insuficiente, pe cei neprotejati si pe cei mai vulnerabili. De asemenea, conflictul din Ucraina a determinat milioane de persoane vulnerabile sa isi paraseasca tara. Exact aceste tipuri de situatii de vulnerabilitate sunt adesea exploatate de traficanti pentru a transforma in victime involuntare oameni aflati in situatii dificile, pentru a-i forta la prestarea de servicii sexuale in scop comercial, la munca fortata sau servitute domestica", adauga premierul.

Nicolae Ciuca a precizat ca Executivul Romaniei a asumat la cel mai inalt nivel raspunderea coordonarii luptei impotriva traficului de persoane, iar mesajul sau este unul foarte clar: ,,traficul de persoane este o forma de criminalitate fata de care Guvernul Romaniei are toleranta zero".

Sursa : www.mediafax.ro