24 apr 2019 - Curţi de Apel

Tuca Zbarcea si Asociatii, victorie la CAB intr-un proces de achizitii publice

Casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii a anuntat miercuri, 24 aprilie 2019, ca a repurtat la Curtea de Apel Bucuresti o victorie intr-un proces vizand achizitii publice.

Mai precis, societatea de avocati a obtinut din partea CAB revizuirea unei hotarari definitive pronuntate in materia achizitiilor publice in temeiul incalcarii principiului prioritatii dreptului Uniunii Europene (cale de atac speciala prevazuta de art. 21 alin. (1) al Legii nr. 554/2004).

Avocatul Dan Cristea (foto) – Managing Associate al Tuca Zbarcea & Asociatii – a fost coordonatorul echipei de litiganti ce a asigurat reprezentarea in aceasta disputa.

Procedura de achizitie in discutie se referea la

un contract de achizitie de bunuri in domeniul medical. Societatea revizuenta – unul dintre furnizorii importanti de infrastructura medicala din lume - a contestat o hotarare definitiva, care a dus la atribuirea contractului catre alt operator economic.

In acest sens, revizuenta a invocat, pe de o parte, incalcarea principiului unional al securitatii juridice (asa cum a fost dezvoltat de jurisprudenta CJUE in aplicarea Directivei 89/665/CEE), iar, pe de alta parte, incalcarea principiilor fundamentale ale tratamentului egal, nediscriminarii si transparentei (consacrate de Directiva 2004/18/CE si reluate de Directiva 2014/24/UE).

Prin Decizia civila nr. 37/2019, Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a IX-a contencios administrativ si fiscal – a incuviintat cererea de revizuire formulata in temeiul de mai sus si, pronuntandu-se asupra fondului cauzei, a schimbat hotararea atacata in sensul mentinerii Deciziei Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) de admitere a pretentiilor societatii revizuente.

„Am considerat ca merita semnalata o astfel de solutie jurisprudentiala, nu doar pentru ca ea nu este des intalnita, ci mai ales pentru ca reprezinta o expresie curajoasa a aplicarii directe a dreptului unional in materia achizitiilor publice”, a declarat avocatul Dan Cristea.

Sursa : www.juri.ro