11 feb 2019 - Curţi de Apel

Protestul avocatilor, pe treptele CAB: In 2019 nu putem vorbi de acelasi nivel al onorariilor

Mai mulţi avocaţi au protestat, luni, pe treptele Curţii de Apel Bucureşti, faţă de onorariile din oficiu, care spun ei, sunt cele stabilite din 2015 în cadrul unui protocol. Apărătorii spun că nivelul de trai din 2019 este mult mai ridicat şi au dat exemplul magistraţilor, care au salariile mărite.

,,Am fost acuzati pe nedrept ca recurgem la asemenea forma de protest pentru ca este an electoral. Informez opinia publica ca barourile care au initiat acest demers nu au alegeri anul acesta.

Este orice, numai an electoral nu. Am putea sa luam exemplul Baroului Iasi, in care decanul este la al doilea mandat, deci nu va mai candida si nu face demers electoral, ci se poata firesc sustinand demersul colegilor. (...) Protocolul din 2015 (cel care viza onorariile avocatilor, n.r.) a fost negociat intr-un mod atipic si are niste omisiuni, care trebuie completate. Totul trebuie corijat. Nu suntem la ipoteza la care vrem un nou protocol, dar vrem unul care sa fie actualizat si care sa cuprinda toate prestatiile", a declarat Mihnea Stoica, prodecanul Baroului Bucuresti.

La randul sau, Serban Lovin, decanul Baroului Ilfov, a precizat ca principala principala revendicare a avocatilor vizeaza faptul ca Ministerul Justitiei nu doreste sa renegocieze protocolul incheiat in 6 iunie 2015.

,,S-a vehiculat ca noi suntem cei care nu dorim. Raspunsurile de la Ministerul Justitiei sunt trase la indigo, sunt aceleasi raspunsuri sterile si politicoase si au vizat faptul ca nu facem propuneri legate de cuantumul sau cum sa se cuantifice onorariile. Plecand de la situatia economica si cea a nivelului de trai din 2015, trebuie sa avem o minima logica, un minim calcul ca in 2019 nu putem vorbi de acelasi nivel al onorariilor. (...) Va rog sa luati in calcul urmatoarea situatie: care era salariul magistrat in 2015 si care este salariul unui magistrat in 2019. Exact in aceeasi masura dorim, nu in alta masura", a declarat decanul Baroului Ilfov.

Totodata, presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR), Gheorghe Florea, a spus ca exista resurse financiare pentru a fi marite onorariile avocatilor.

,,Din activitatea desfasurata de un avocat la asistenta judiciara este o suma care este apropiata de venitul minim pe economia nationala. Din acest punct de vedere, eforturile depuse de avocati nu sunt eforturi care sa fie aruncate in derizoriu cata vreme sunt surse financiare bugetare prin care negocierile pot fi facute, sunt surse financiare anuntate pentru plati compensatorii la cei care au facut si au executat pedepse executate pe baza de lege, asta inseamna ca sunt resurse si pentru plata corespunzatoare a remuneratiei unui avocat", a declarat Gheorghe Florea.

Aparatorii din Bucuresti s-au strans, pe treptele Curtii de Apel Bucuresti pentru a trage un semnal de alarma privind onorariile din oficiu. Acestia se alatura aparatorilor din alte 14 barouri din tara care au anuntat proteste pana la solutionarea cererilor lor.

Inital, ministrul Tudorel Toader a precizat, luni, pe Facebook, ca in scurt timp va publica solicitarile avocatilor, pe care le considera nemotivate.

,,Mesajul anterior nu a constituit si nu constituie un atac la avocati, categorie profesionala din care fac parte! In scurt timp voi face publice solicitarile absolut nemotivate ale avocatilor. Ex - onorariu pentru depunere actiune de divort - se propune majorarea de la 100 lei la 600 lei. La intrebarea mea - este vorba doar de depunerea actiunii sau si de sustinerea acesteia in instanta ? Raspuns - " nu stiu"/cel mai probabil este faptul ca autorul afirmatiei nu doreste sa ii dau numele", a scris ministrul Tudorel Toader pe Facebook.

Sursa : www.mediafax.ro