04 nov 2021 - Curţi de Apel

O noua infrangere in instanta pentru Liviu Dragnea. Curtea de Apel Bucuresti a respins cererea de stramutare a procesului privind intalnirea cu Trump

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a respins cererea lui Liviu Dragnea de strămutare a procesului privind întâlnirea cu Doland Trump, de la Tribunalul Bucureşti la o altă instanţă din ţară.

Decizia a fost anuntata joi.

,,Respinge, ca nefondata, cererea formulata de inculpatul DRAGNEA LIVIU NICOLAE, de stramutare a cauzei care face obiectul dosarului nr. 14451/3/2021, aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti Sectia I Penala. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, azi, 04.11.2021", a decis instanta.

Liviu Dragnea a fost trimis in judecata, in 17 mai 2021, de Directia Nationala Anticoruptie intr-un nou dosar care are legatura cu vizita sa in SUA, din ianuarie 2017, cand s-a intalnit cu fostul presedinte american Donald Trump.

Liviu Dragnea a fost intr-o vizita in SUA in anul 2017, cand a participat la un dineu organizat cu privire la investirea lui Donald Trump in functia de presedinte al SUA.

Atunci a aparut in presa informatia ca Dragnea a platit pentru a se fotografia cu Trump. Dupa acea vizita, fostul lider PSD anunta ca ii va da in judecata pe toti cei care au spus in spatiul public ca a platit un milion de euro pentru a se fotografia cu fostul presedintele american.

,,Am mai auzit ca am platit un milion de euro sa fac fotografii cu Donald Trump. Sper ca aceasta minciuna, aceasta prostie sa nu ajunga acolo (in SUA - n.red.)", declara atunci Liviu Dragnea.

Insa, potrivit Politico si New York Times, accesul la toate evenimentele din cadrul saptamanii investirii lui Donald Trump a fost pe bani, costul unui pachet incepand de la 25.000 de dolari si putand ajunge pana la un milion de dolari.

DNA arata ca Liviu Dragnea a fost trimis in judecata in stare de detinere pentru fapte de coruptie ce ar fi avut loc in perioada in care ocupa functia de presedinte al Camerei Deputatilor si al PSD.

El este acuzat de doua fapte de trafic de influenta, folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Alaturi de fostul lider PSD au mai fost trimisi in judecata un om de afaceri in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta, dar si doi oameni de afaceri acuzati de infractiunea de complicitate la cumparare de influenta.

De asmenea, Gheorghe Dimitrescu, la data faptei consilier parlamentar, a fost trimis in judecata pentru cumparare de influenta.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut in esenta urmatoarea stare de fapt:

,,I. In perioada ianuarie 2017 - mai 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri, foloase necuvenite pentru sine si pentru partid, constand in:

asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de investire a presedintelui SUA, din perioada 17 - 21 ianuarie 2017, desfasurate la Washington D.C (S.U.A), in baza unui pachet de beneficii in valoare de 250.000 dolari, acces obtinut prin intermediul unui om politic si de afaceri american, vicepresedinte al Comitetului Prezidential de Inaugurare, asigurarea, cu ajutorul celorlalti doi oameni de afaceri, a unor servicii de lobby si consultanta politica in valoare de 30.000 USD, in favoarea partidului din care facea parte. Banii respectivi ar fi fost platiti, in luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul in insulele Virgine Britanice si conturi bancare in Cipru, (controlata de omul de afaceri roman cu ajutorul celorlalti doi oameni de afaceri). De asemenea, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu a mai acceptat de la acelasi om de afaceri promisiunea unor foloase nepatrimoniale necuvenite constand in participarea, in perioada mai - iunie 2017, la doua intalniri (in final neconcretizate) cu inalti oficiali din SUA. In acest context, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi traficat, in favoarea omului de afaceri roman, influenta reala pe care o avea fata de prim-ministrul si alti membri ai Guvernului Romaniei, promitandu-i ca ii va determina pe acestia sa ii asigure interesele de afaceri, in special din domeniul militar si al intelligence, pe care respectivul le avea in Romania. II. In perioada mai - octombrie 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu si-ar fi folosit autoritatea si influenta ce decurg din calitatea de presedinte al unui partid politic fata de inculpatul Dimitrescu Gheorghe, precum si fata de alte doua persoane, in scopul de a obtine, in aceeasi perioada de timp, foloase necuvenite pentru sine si pentru partid, cu incalcarea dispozitiilor Legii nr. 334/2006 privind finantarea partidelor politice, constand in servicii de lobby in valoare de 100.000 USD (din care 45.000 de euro ar fi fost achitati de inculpatul Dimitrescu Gheorghe). Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americana de lobby, pentru stabilirea si perfectarea unor vizite ale lui Dragnea Nicolae-Liviu cu inalti oficiali americani. In schimbul foloaselor primite de la Dimitrescu Gheorghe, in perioada iunie - iulie 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi traficat in favoarea acestuia, influenta reala pe care o avea asupra ministrului afacerilor externe, promitand ca il va determina pe inaltul demnitar sa il desemneze pe primul in functia de consul general al Romaniei la Bonn, lucru care s-a si intamplat."

Procurorii DNA precizeaza ca, in cauza, au fost dispuse masuri asiguratorii asupra mai multor bunuri imobile ce apartin ii apartin lui Liviu Dragnea.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucuresti cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Sursa : www.mediafax.ro