15 mai 2018 - Curţi de Apel

Ministrul Justitiei anunta contruirea a 15 arhive la nivelul fiecarei curti de apel, cu bani de la Banca Mondiala

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, la Constanţa, că intenţionează construirea a 15 arhive la nivelul fiecărei curţi de apel, cu bani de la Banca Mondială, astfel ca documentele să nu mai fie ţinute în condiţii necorespunzătoare. Acestea ar putea fi gata până în 2020.

Tudorel Toader a declarat, intr-o conferinta de presa, ca exista un program national de construire a unor a arhive la nivelul fiecarei curti de apel.

,,Avem un program national de constructie a unor arhive, a cate unei arhive la nivelul fiecarei Curti de Apel. Daca mergem la judecatorie, tribunale, parchete, curte de apel, vedem ca una din problemele destul de presanta e aceea a arhivei. Nu au spatii corespunzatoarea de arhivare, nici ca dimensiune, nici conditii de pastrare. Iar in domeniul justitiei, potrivit legii, documentele sunt arhivate, trebuie pastrate 90 de ani. Deci va dati seama, an de an vin si astepti 90 de ani sa casezi, sa distrugi dintre ele. Pe de o parte aceste documente sunt tinute in conditii necorespunzatoare. Apoi, cetateanul care are nevoie de un document de arhiva mai vechi, cu greu il gaseste. Documentele respective blocheaza, ocupa spatii, spatii de care instantele, parchetele au mare, mare nevoie", a explicat Toader.

El a spus ca rezolvarea acestei probleme este construirea a 15 arhive, la nivelul fiecarei curti de apel, iar pentru finantare, desi deocamdata nu se cunoaste valoarea intregului proiect, ar urma sa fie folositi bani de la Banca Mondiala.

,,Platim o data si construim 15 arhive si eliberam spatii de instante, asiguram acces usor la documente si pastrarea lor in conditii corespunzatoare. (...) Nu avem inca proiectul finalizat, nu putem vorbi despre valoare. Cert este ca avem la Ministerul Justitiei un proiect finantat de Banca Mondiala cu 65 de milioane de euro. Banca Mondiala are un regim foarte bun de licitatii si tot timpul acolo, din licitatii, raman sume, nu se cheltuiesc peste. Eu am vorbit cu conducerea Bancii Mondiale sa modificam contractul, iar restul acela care ramane din licitatii sa-l folosim pentru arhive. Nu pot spune cat costa. (...) Din 65 de milioane pentru imbunatatirea serviciilor judiciare, cateva milioane pe care le putem folosi", a mai afirmat ministrul Justitiei.

Potrivit lui Tudorel Toader, documentele necesare ar trebui sa fie gata pana la toamna, iar spatiile ar urma sa vina de la Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP), dand exemplul Curtii de Apel din Constanta, a carei arhiva ar urma sa fie gazduita de Penitenciarul de la Poarta Alba.

,,Aici (la Constanta - n.r.) avem Constanta si Tulcea. Am discutat cu directorul ANP-ului si am gasit un spatiu corespunzator de a construi arhiva in terenul pe care il detine Penitenciarul de la Poarta Alba. (...) Sper ca pana in toamna sa avem toate documentele gata. Regimul de autorizare e un pic mai facil, daca faci sub tutela ANP-ului, in spatiul lor, si atunci, daca anul acesta avem documentatia, ele se fac pe structura si cu panouri care reflecta si se spune ca vor merge foarte, foarte repede. Speranta mea este ca pana in 2020 sa fim cu ele gata", a mai declarat Toader.

Sursa : www.mediafax.ro