19 mai 2018 - Curţi de Apel

Magistratii au protestat la Curtea de Apel Bucuresti, in ziua lor libera. Nemultumirile, legate de modificarile legislative din justitie

Aproximativ 200 de judecători şi procurori, magistraţi asistenţi şi auditori de justiţie protestează, sâmbătă, în faţa Curţii de Apel Bucureşti, aceştia fiind nemulţumiţi de modificările privind legile justiţiei sau de schimbările aduse codurilor penale

Potrivit unei rezolutii a protestatarilor, printre nemultumirile acestora, se mai numara si declaratiile ministrul Justitiei, Tudorel Toader, referitoare la recomandarile raportului GRECO, dar si la schimbarile aduse codurilor penale si codului civil.

Magistratii spun ca procedura de legiferare a Codului penal, a Codului de procedura penala si a Codului de procedura civila este "netransparenta" si "neprevizibila", precizand ca, in viziunea lor, doar "se mimeaza un dialog" cu reprezentantii sistemului judiciar.

De asemenea, acestia atrag atentia si asupra Legii privind statul magistratilor, sustinand ca si in acest caz procedura este netransparenta si ca este o incercare "de a intimida judecatorii si procurorii din Romania, prin transformarea unor abateri disciplinare cu grad de pericol social redus in infractiuni cu pedepse avand limite apropiate de cele prevazute pentru infractiunea de omor (spre exemplu, infractiunile prevazute la art.2801 - Reaua credinta si art.2802 - Grava neglijenta)".

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a anuntat, joi, ca a fost stabilit termenul de 21 mai pentru depunerea amendamentelor la Legea privind statutul magistratilor, iar a doua zi va fi depus raportul Comisiei speciale pentru legile justitiei, condusa de Florin Iordache.

Intrebat daca ar fi necesara asteptarea punctului de vedere al Comisiei de la Venetia, inaintea adoptarii modificarilor la Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Tariceanu a spus: "Controlul de constitutionalitate facut de CCR integreaza intotdeauna recomandarile Comisiei de la Venetia. Deci solicitarea care a fost adresata Comisiei este numai o procedura care incearca sa incetineasca sau sa amane cat mai mult intrarea in vigoare a legii, ceea ce din punct de vedere procedural este posibil, dar nu mi se pare corect".

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, in urma emiterii Curtii Constitutionale a unei decizii de neconstitutionalitate, efectuand cateva modificari care redefinesc eroarea judiciara.

Sursa : www.mediafax.ro