14 iul 2021 - Curţi de Apel

Klaus Iohannis scapa de amenda CNCD. Curtea de Apel Bucuresti a decis ca termenul ,,penali" nu reprezinta o discriminare

Curtea de Apel Bucuresti a anulat, miercuri, 14 iulie, amenda de 2.000 de lei primita de presedintele Klaus Iohannis din partea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), pentru o declaratie din februarie 2018 in care seful statului a afirmat ca ,,niste penali" fac o incercare ,,disperata" de a discredita DNA.

Decizia nu este definitiva.

,,Respinge exceptia decaderii invocata de catre intervenienta SC Juridex Media SRL. Admite actiunea formulata de catre reclamantul Presedintele Romaniei prin Administratia Prezidentiala in contradictoriu cu paratul Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si intervenientii SC Juridex Media SRL, Razvan Savaliuc si Cosma Andreea. Dispune anularea Hotararii Colegiului Director al CNCD nr. 168/09.05.2018 in ceea ce il priveste pe reclamant si a Hotararii Colegiului Director al CNCD nr. 265/04.07.2018. Cu recurs in 15 zile de la comunicare ce se va depune la Curtea de Apel Bucuresti. Pronuntata azi, 14.07.2021, prin punerea solutiei la dispozitia partilor de catre grefa instantei.", se arata in hotararea Curtii de Apel Bucuresti.

Prin aceasta decizie, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au stabilit ca folosirea termenului ,,penali" nu reprezinta o discriminare.

CITESTE SI: Klaus Iohannis a fost amendat cu 5.000 de lei de CNCD pentru afirmatiile despre maghiari Amenda CNCD. Filmul evenimentelor

In februarie 2018, presedintele Iohannis a afirmat ca ,,niste penali fac o incercare disperata sa atace si sa discrediteze DNA".

,,Avem oare a cata oara un scandal in spatiul public si cred ca de data aceasta destul de multa lume se asteapta sa imi expun opinia in aceasta chestiune. Din punctul meu de vedere, lucrurile se pot rezuma la putine cuvinte: niste penali fac o incercare disperata sa atace si sa discrediteze DNA si conducerea acestei directii. Dupa parerea mea, aceasta incercare este una jalnica si neconvingatoare, iar opinia mea despre munca DNA o cunoasteti, dar imi face placere sa o repet: dupa parerea mea, DNA si conducerea DNA fac o treaba foarte buna, iar acest atac sau aceasta incercare de atac din partea unor penali este de natura sa-mi confirme ca DNA-ul face treaba buna.", spunea atunci seful statului, intr-o conferinta de presa la Palatul Cotroceni.

In 9 mai 2018, Colegiul director al CNCD a decis amendarea cu 2.000 de lei a presedintelui Klaus Iohannis pentru folosirea termenului ,,penali".

,,Utilizarea termenului << penali >> de catre presedintele Klaus Iohannis reprezinta o discriminare si incalca dreptul la demnitate a persoanelor care se afla in procedura judiciara fara a fi condamnati, potrivit art. 2, alin. 1 si art. 15 din OG 137/2000, republicata. S-a aplicat amenda contraventionala in cunoantum de 2.000 de lei. Vot 5 la 4", preciza la acel moment CNCD.

Ulterior, seful statului a atacat decizia CNCD la Curtea de apel Bucuresti.

CITESTE SI: Reactia lui Klaus Iohannis dupa amenda incasata de la CNCD: Este o decizie profund politica. Hotararea va fi contestata

Sursa : www.mediafax.ro