16 apr 2021 - Curţi de Apel

Dosarul "10 august" va fi redeschis dupa decizia Curtii de Apel Bucuresti. Ancheta ii vizeaza pe fostii sefi ai Jandarmerie

Dosarului "10 august" va fi redeschis, a decis Curtea de Apel Bucuresti vineri, 16 aprilie.

Ancheta ii vizeaza pe fostii sefi ai Jandarmeriei care au coordonat interventia din Piata Victoriei. Curtea de Apel a luat decizia in urma unei plangeri depuse de o persoana ranita in interventia de la protestul din 2018.

Ioan Craciunescu a formulat contestatie impotriva deciziei DIICOT de clasare a dosarului 10 August, dar si impotriva deciziei fostei sefe a DIICOT, Giorgiana Hosu, de a cere redeschiderea anchetei doar cu privire la fostii sefi ai Jandarmeriei, nu si fata de decidentii politici, precum Liviu Dragnea si Carmen Dan, noteaza Aleph News. Decizia Curtii de Apel Bucuresti este definitiva.

La inceputul lunii martie, Tribunalul Bucuresti a decis ca dosarul "10 august" sa ramana clasat, respingand cererea DIICOT de redeschidere a anchetei. Dosarul ,,10 august" a fost clasat de DIICOT in iunie, anul trecut. Printr-o ordonanta din data de 26 iunie, procurorii au dispus clasarea cauzei sub aspectul savarsirii, in forma tentativei, a infractiunii de actiuni impotriva ordinii constitutionale si declinarea competentei de efectuare a urmaririi penale pentru purtare abuziva, abuz in serviciu si neglijenta in serviciu, constand in aceea ca ,,in data de 10.08.2018, incepand cu ora 18.00, cu ocazia mitingului organizat in zona Piata Victoriei din municipiul Bucuresti, au avut loc incidente violente in care au fost implicate fortele de ordine din cadrul Jandarmeriei Romane, in urma carora a rezultat ranirea mai multor persoane", in favoarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia Parchetelor Militare.

DIICOT a mai dispus clasarea cauzei sub aspectul savarsirii de catre suspectii maior Cazan Laurentiu Valentin, comisar sef de politie Chirica Mihai Dan, colonel Cucos Gheorghe Sebastian si colonel Sindile Ionut-Catalin a infractiunilor de abuz in serviciu, participatie improprie la purtare abuziva, participatie improprie la fals intelectual, participatie improprie la uz de fals, complicitate la abuz in serviciu si complicitate la participatie improprie la purtare abuziva.

Sursa : www.mediafax.ro