29 mai 2018 - Curţi de Apel

Curtea de Apel Bucuresti vrea suspendarea procesului in care Mihaiela Iorga ii cere daune lui Kovesi

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti vor suspendarea dosarului în care Mihaiela Iorga îi cere şefei DNA daune în valoare de 10.000 de euro pentru perioada de după revocarea din funcţia de procuror al Direcţiei până la finalizarea procesului penal de la ÎCCJ, deschis pe numele acesteia.

,,La dosar nu exista dovada suspendarii din functie, dar exista dovezi de inceperea urmaririi penale. Vorbim de suspendarea acestui dosar civil pana la solutionarea cauzei penale", a spus judecatorul de la Curtea de Apel, la termenul de marti. In replica, aparatorul Mihaielei Iorga nu a fost de acord cu propunerea magistratului, insa instanta a ramas in pronuntare pentru 5 iunie.

Concret, este vorba despre procesul in care procurorul Mihaiela Iorga a cerut, in instanta, despagubiri de 10.000 de euro de la Laura Codruta Kovesi, Marius Iacob si institutia procurorului sef al DNA, pentru perioada de dupa revocarea din functia de procuror al Directiei.

"Cerem daune in valoare de 10.000 de euro. Sunt daune fata o marsavie procesuala si e si orgoliul meu personal: in justitia in care pledez eu nu se fac porcarii. E vorba si de presiunea exercitata in tot acest timp", a declarat, pentru MEDIAFAX, la acel moment, avocatul Ionut Dobrinescu.

"E de la sine inteles tensiunea psihica enorma in care s-a gasit (si se gaseste si in continuare) Mihaiela Moraru Iorga si familia sa, vazand cum procurorul sef DNA recurge la acte incalificabile pentru a dilata procedura de solutionare a cererii de suspendare, la plangeri disciplinare si chiar acte de urmarire penala (canibalism inchizitorial), semn ca miza reala a acestor demersuri abuzive de revocare a fost si a ramas mult dincolo de constructia 940 artificiala a acuzatiilor formulate impotriva clientei noastre in acest caz. Pentru toate aceste consideratii, sustinem ca atat dna Laura Codruta Kovesi cat si dl Marius Constantin Iacob au actionat deliberat in scop vexatoriu si intimidant, generand in mod nejustificat presiuni de ordin moral si emotional pentru care trebuie sa raspunda si patrimonial, in solidar, prin obligarea la plata unor despagubiri de 10.000 euro (46.507945 RON). Suma pretinsa se inscrie in marja uzuala de recunoastere a dreptului la despagubiri morale in practica CEDO", se arata in documentul inaintat instantei.

In februarie 2018, procurorii DNA Ploiesti au dispus urmarirea penala fata de Mihaiela Iorga Moraru, la data faptelor si in prezent procuror in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, pentru favorizarea faptuitorului (Florian Walter - n.r.) si patru acte de fals intelectual in forma continuata. Sectia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a luat act, tot in luna februarie, de suspendarea din functie a procurorului Mihaiela Moraru Iorga, dupa ce aceasta a fost trimisa in judecata pentru favorizarea faptuitorului si fals intelectual.

DNA arata atunci ca procurorul ar fi ajutat, "cu intentie directa, prin acte comisive si omisive, in scopul ingreunarii cercetarilor", un inculpat cercetat intr-un dosar aflat pe rolul DIICOT pe numele caruia au fost emise mandatul european de arestare si cererea de dare in urmarire internationala. Surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX ca persoana ajutata de Mihaiela Iorga Moraru este Florian Walter.

Anterior deschiderii dosarului, Kovesi a cerut revocarea Mihaielei Iorga, dupa ce magistratul a reclamat-o la Inspectia Judiciara pe sefa DNA. Sectia pentru procurori a admis revocarea, insa instanta a dispus ca aceasta sa isi reia postul.

Sursa : www.gandul.info