16 ian 2019 - Curţi de Apel

Curtea de Apel Bucuresti mentine mandatul de arestare preventiva pentru Elan Schwartzenberg. Decizia este definitiva

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins, definitiv, cererea lui Elan Schwartzenberg de revocare a mandatului de arest preventiv. Iniţial, Tribunalul Bucureşti a admis în primă instanţă cererea lui omului de afaceri, însă procurorii au contestat decizia.

,,Admite contestatia formulata de Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie impotriva incheierii de sedinta din Camera de Consiliu din data de 3.1.2019 a Judecatorului de Camera preliminara din cadrul Tribunalului Bucuresti - Sectia l-a penala, din Dosarul nr.48990/3/2017/a1.2. Desfiinteaza, in totalitate, incheierea de sedinta si, pe fond, rejudecand: In temeiul art.242, alin. 1, Cod de procedura penala, respinge, ca neintemeiata, cererea de revocare a masurii arestului preventiv, formulata de petentul-inculpat S.E", se arata in minuta magistratilor Curtii de Apel Bucuresti. Decizia este definitiva.

Decizia din prima instanta, a Tribunalului Bucuresti, a fost aceea de revocare a arestului preventiv pe numele lui Elan Schwartzenberg, insa procurorii au contestat solutia.

Elan Schwartzenber a primit arest preventiv in dosarul disjuns din cel al lui Radu Mazare si al omului de afaceri Avraham Morgenstern, privind construirea cartierului ,,Henri Coanda". Insa, instanta suprema a decis, pe 28 iunie 2018, sa-i achite pe Radu Mazare si pe fratele acestuia, Alexandru Mazare, in dosarul in care sunt judecati alaturi de Avraham Morgenstern, in dosarul privind cartierul de locuinte sociale ,,Henri Coanda".

Procurorii anticoruptie au cerut arestarea lui Elan Schwartzenberg pe 30 mai 2016, fiind acuzat de complicitate la dare de mita, in solicitare DNA motivand ca omul de afaceri ,,s-a ascuns, in scopul de a se sustrage de la urmarirea penala".

,,In cursul anului 2011, inculpatul Schwartzenberg Emilian l-a ajutat pe Morgenstern Avraham, administrator unic al unei firme, sa ii dea lui Mazare Radu Stefan, primarul municipiului Constanta de la acea vreme, suma totala de 175.000 de euro pentru ca acesta din urma sa faca demersuri atat in cadrul atributiilor de serviciu cat si in afara (contrare) lor, astfel incat sa faciliteze castigarea, de catre firma respectiva, in conditii avantajoase, a unei licitatii avand ca obiect contractul de construire a Campusului social Henri Coanda in valoare de 40.964.030 lei fara TVA (circa 10 milioane de euro)", precizeaza DNA in comunicatul de presa.

,,Ajutorul acordat de Schwartzenberg Emilian a constat, pe de o parte, in faptul ca a intermediat darea sumei de 175.000 de euro prin interpunerea, pe traseul banilor, a unei societati offshore (societate al carei beneficiar real era) si, pe de alta parte, a facilitat relatia dintre Mazare Radu Stefan si Morgenstern Avraham, fiind prieten cu amandoi. Societatea off shore este o societate inmatriculata in Insulele Virgine Britanice care avea deschise conturi in Liechtenstein. Toate operatiunile de transfer bancar erau ordonate de Schwartzenberg Emilian, in calitate de beneficiar real si puse in executare de o alta persoana", mai explica procurorii.

Sursa : www.mediafax.ro