Curtea de Apel amana din nou pronuntarea in dosarul Colectiv
Pronunţarea în dosarul Colectiv a fost amânată iarăşi, vineri, de magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti. Potrivit ultimei decizii a Curţii de Apel, termenul de deliberare, redactare şi pronunţare a hotărârii este amânat pentru data de 03 mai 2022.
,,Amana termenul de deliberare, redactare si pronuntare a hotararii la data de 03 mai 2022. Pronun'ata astazi, 15 aprilie 2022, prin punerea solutiei la dispozitia procurorului si a partilor, prin mijlocirea grefei instantei", potrivit minutei Curtii de Apel.
Au trecut aproape 6 ani si 6 luni de la tragedia din Colectiv. 65 de tineri au murit si alti zeci isi traiesc viata in chinuri greu de inchipuit. Vineri, magistratii Curtii de Apel Bucuresti erau asteptati sa se pronunte in cazul ,,Colectiv".
In 6 ani si 6 luni, nu avem inca vinovati pedepsiti. Azi, Curtea de Apel Bucuresti este asteptata sa se pronunte in acest caz.
Si la ultimul termen, din 3 martie, pronuntarea a fost amanata.
Prima instanta, Tribunalul Bucuresti, a dat sentinte grele, cu executare. Instanta s-a pronuntat in 16 decembrie 2019, cand a fost condamnat si fostul primar al Primariei Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, la 8 ani si 6 luni.
Fostii patroni ai clubului Colectiv, George Anastasescu Costin Mincu si despre Paul Gancea, au primit, in prima instanta, pedepse de cate 11 ani si opt luni de inchisoare. Fosta angajata a Primariei Sectorului 4, Aurelia Iofciu, a fost condamnata la 8 ani de inchisoare. Administratorul firmei de artificii, Daniela Nita, condamnata la 12 ani si 8 luni, pirotehnisul Zaharia Viorel, condamnat la 9 ani si 8 luni in spatele gratiilor, pirotehnistul Moise Marian, condamnat la 10 ani, patronul firmei de artificii, Cristian Nita, la 3 ani si 6 luni de inchisoare. Judecatorii de la Tribunalul Bucuresti au decis ca inchisoare sa faca si pompierii Antonina Radu si George Petrica Matei, ambii primind pedepse de cate 9 ani si 2 luni.
Fostele angajate ale Primariei Sectorului 4, Larisa Ganea si Ramona Motoc au primit pedepse cu inchisoare de 7, respectiv 3 ani.
In prima instanta, condamnatii au fost obligati sa plateasca daune morale uriase victimelor, de peste 42 de milioane de euro, cea mai mare suma acordata fiind 500.000 de euro, in cateva cazuri. Eugen Iancu, tatal unui tanar care a murit in incendiul de la Colectiv, a primit daune morale 250.000 euro si 15.000 lei daune materiale. La ultimul termen, Eugen Iancu a cerut daune in valoare de 40 de milioane de euro. Andrei Galut, solistul trupei Goodbye to Gravity, singurul supravietuitor din formatie, a primit 400.000 euro daune morale si 60.000 lei daune materiale. La ultimul termen de la tribunal, el a solicitat 8 milioane de euro. Magistratii de la Tribunalul Municipiului Bucuresti au stabilit ca, pe langa pedepsele cu inchisoarea, cei care se fac vinovati de incendiul de la Colectiv sa plateasca si cheltuielile de spitalizare ale persoanelor decedate, precum si cele referitoare la persoanele vatamate in deflagratie.
De la decizia Tribunalului Bucuresti pana in prezent, Cristian Popescu Piedone a candidat din nou si castigat votul bucurestenilor pentru a fi primar la Sectorul 5.
In urma incendiului din Clubul Colectiv, au murit la fata locului 26 de persoane. Apoi au murit multi dintre ranitii internati. Numarul victimelor a ajuns la 64. Printre cei care si-au pierdut viata in urma tragediei erau artisti, fotografi, jurnalisti, olimpici si studenti. Dupa un an si 9 luni de la tragedie, un alt tanar a murit, ridicand bilantul total la 65.
In 2020, la cinci ani de la tragedia din Capitala, presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care statul roman deconteaza pe viata tratamentul victimelor din tragedia de la Colectiv.
Anul 2020 a fost primul an in care s-a comemorat tragedia, 30 octombrie fiind decretata ,,Ziua pacientului cu arsuri".
Totusi, daca un astfel de incendiu s-ar repeta, ne-am da seama ca nu am invatat mai nimic. Autoritatile se scuza si acum si spun ca nicio tara europeana nu ar putea face fata unui eveniment similar. Romania a incercat sa repare ,,sistemul", iar astazi numarul paturilor pentru marii arsi s-a dublat. Insuficient, insa, in cazul unui incendiu cu victime multiple. Romania numara 23 de paturi pentru mari arsi destinate adultilor si 10 paturi la Spitalul ,,Grigore Alexandrescu" din Capitala, pentru copii.
Sursa : www.mediafax.ro