15 dec 2021 - Curţi de Apel

AUR a atacat la Curtea de Apel noile restrictii impuse de Guvern: "Desi masura carantinarii a fost declarata neconstitutionala, iata ca CNSU continua sa dispuna aceste masuri"

Alianţa pentru Unirea Românilor a depus în instanţă o acţiune prin care contestă Hotărârea Guvernului privind prelungirea stării de alertă începând cu 9 decembrie şi cere anularea în parte a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc în România.

,,Consecventi cu noi insine si tinand cont de gravitatea situatiei, am deschis o noua actiune in instanta de contencios-administrativ. Actele pe care le atacam sunt nelegale, intrucat nu justifica caracterul temporar si proportional al masurilor restrictive. Potrivit art. 41 din OUG nr. 21/2004 si art. 93 din Constitutie, starea de alerta este esentialmente temporara. Cu toate acestea, in Romania starea de alerta s-a prelungit pe o perioada foarte mare de timp. De asemenea, desi in tara noastra nu este obligatorie vaccinarea, nefiind adoptata nicio lege in acest sens, prin Hotararile atacate sunt instituite masuri care interzic exercitarea unor drepturi si libertati fundamentale, nefiind necesar ca cetatenii sa prezinte dovada vaccinarii pentru a dobandi anumite drepturi care le sunt recunoscute de Constitutia Romaniei", a declarat senatorul Claudiu Tarziu, co-presedinte AUR.

,,Potrivit Curtii Constitutionale, textele de lege privind internarea obligatorie si carantina in timpul epidemiei sunt neconstitutionale, deoarece sunt lipsite de claritate si previzibilitate, au un caracter incert si dificil de anticipat si nu ofera garantii privind respectarea unor drepturi si libertati fundamentale. Totodata, CCR sustine ca instituirea carantinei in Romania reprezinta o veritabila privare de libertate si o restrangere a drepturilor fundamentale, fara a fi stabilite, la nivelul legislatiei primare, conditiile, procedura si limitele in care autoritatile administrative pot actiona in sensul restrangerii acestor drepturi. Desi masura carantinarii a fost declarata neconstitutionala, iata ca CNSU continua sa dispuna aceste masuri, incalcand libertatea de miscare a cetatenilor in mod nejustificat", a subliniat deputatul George Simion, co-presedinte AUR.

Alianta pentru Unirea Romanilor atrage atentia ca, in noile conditii epidemiologice, Guvernul Romaniei si CNSU,, continua sa impuna masuri care aduc atingere drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului si care nu sunt proportionale si necesare in vederea incetarii raspandirii COVID".

Sursa : www.mediafax.ro