11 feb 2019 - Procurori

VIDEO ,,Gandurile lui Cristoiu": Eu m-as teme daca Laura Kovesi va pierde postul de procuror-sef european

Ion Cristoiu spune că fosta şefă a DNA e de temut dacă pierde postul de procuror european, pentru că va întoarce acest eşec în favoarea ei, printr-o candidatură. El a afirmat la emisiunea „Gândurile lui Cristoiu” că există o acţiune concertată ca Laura Kovesi să fie procuror-şef european.

Jurnalistul a explicat ca accelerarea judecarii contestatiei lui Kovesi la CEDO privind revocarea ei de la sefia DNA si candidatura acesteia la functia de procuror-sef european sunt indiscutabil legate.

"Pentru ca e greu de presupus ca nu a fost invitata sa depuna candidatura sau nu a fost un plan anterior sau nu a fost sigura ca macar intra in finala. Altfel, imaginati-va ca isi depunea candidatura si se anunta ca nici macar nu a fost luata in seama. Faptul ca nu a anuntat imediat ca si-a depus candidatura, ci dupa un anumit timp, si prin presa favorabila arata ca e un plan ( ...)", a explicat Ion Cristoiu.

Jurnalistul spune ca insasi rapiditatea cu care se discuta la CEDO contestatia ei la revocare este surprinzatoare, in conditiile in care cererile depuse la aceasta instanta nu sunt rezolvate cu celeritate.

,,In cazul CEDO este surprinzatorare rapiditatea, de regula CEDO e o masinarie din asta unde depui o cerere si ti-o rezolva dupa ce ai murit si ai intrat in secolul urmator, faptul ca s-a grabit arata ca e o actiune concertata, care nu are nicio legatura cu Romania, banuiesc ca este o intentie mai serioasa cu Kovesi pe plan european decat cele de la noi", a afirmat Ion Cristoiu.

El spune ca si daca va pierde postul de procuror-sef european, Kovesi va intoarce acest esec in favoarea ei, speculand contestarea candidaturii ei de catre minstrul Justitiei Tudorel Toader.

,,In cazul in care nu castiga, va spune ca din cauza lui Toader si figura ei politica va fi uriasa in Romania. Eu m-as teme de Codruta Kovesi daca va pierde, nu daca va fi procuror. (...) Dupa parerea mea, mult mai important ar fi sa nu fie, si sa fie un neamt sau un francez si sa nu fie din cauza lui Tudorel Toader, pun asa in ghilimele, suna bine...", spune jurnalistul.

In opinia sa, daca Laura Codruta Kovesi va pierde postul de procuror-sef european, ea va fi privita in tara ca o autoritate, iar o decizie favorabila de la CEDO ii va netezi drumul catre varful politicii. "Daca nu e numita, ganditi-va la personalitatea ei pe plan european. Ganditi-va ca pe plan local vii cu o autoritate, <bai au vrut sa o propuna aia>. De asta am spus ca pentru ea ar fi mai bine sa nu o propuna. A fost acolo in top, o mai rezolva si CEDO si, in acel moment, poate sa devina un candidat care il bate la scor pe Iohannis. Desi toata lumea mi-a sarit in cap. Este singura care ar putea sa il bata dinspre partea dreapta pe Iohannis, nu Ciolos. Mai ales daca vine acuma si cu perspectiva asta", a afirmat Ion Cristoiu, subliniind ca este o ipoteza care trebuie luata in calcul.

Laura Codruta Kovesi a fost revocata, pe 9 iulie 2018, de la conducerea DNA, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a dat curs deciziei Curtii Constitutionale, care ii impunea emiterea unui decret de revocare din functie. Sase luni mai tarziu, in decembrie 2018, fostul procuror sef DNA a atacat la CEDO decizia de revocare, precizand ca i-au fost incalcate drepturile omului si ca nu doreste reinstalarea in functie. Plangerea Laurei Codruta Kovesi inca nu a fost solutionata de CEDO.

Intre timp, numele Laurei Codruta Kovesi a aparut pe lista scurta a celor trei procurori care candideaza pentru sefia Parchetului European, potrivit unei informari transmise catre presedintele PE, Antonio Tajani lui Tudorel Toader. Astfel, ordinea preferintelor este, potrivit documentului: 1. Laura Codruta Kovesi (Romania), 2.Jean-Francois Bohnert (Franta) si 3. Andres Ritter (Germania). Ministerul Justitiei urmeaza sa desemneze trei candidati, in numele Romaniei, pentru a fi numiti de catre Consiliul UE in functia de procuror european, dar selectia la nivelul institutiei conduse de Tudorel Toader nu a fost inca demarata. Biroul Parchetului Public European ar urma sa isi inceapa activitatea pana la sfarsitul anului 2020.

Emisiunea ,,Gandurile lui Cristoiu" va fi difuzata duminica 10 februarie, de la ora 17:00, pe MEDIAFAX si Gandul.info.

Sursa : www.mediafax.ro