28 nov 2022 - Procurori

Trump il considera ,,compromis" pe procurorul special si reia acuzatiile privind fraude electorale

Fostul preşedinte american Donald Trump l-a catalogat drept "atacator politic" pe procurorul special Jack Smith, desemnat pentru a se ocupa de investigaţiile în cazurile sale, afirmând că este o persoană "compromisă" şi reluând acuzaţiile privind fraude electorale, conform site-ului Axios.com.

"Jack Smith (dragut, un nume bland, nu-i asa?) este un atacator politic, este compromis total si nu ar fi trebuit sa i se permita sa se apropie de institutii transformate deja in arme si corupte precum Departamentul Justitiei si FBI", a declarat Donald Trump intr-un mesaj postat pe platforma de socializare Truth Social. Fostul presedinte a acuzat Departamentul Justitiei si Biroul Federal de Investigatii ca se supun "monstrilor stangii radicale".

De atfel, Trump a reluat acuzatiile privind presupusele fraude electorale din 2020. Protestele violente din 6 ianuarie 2021 "s-au referit la un scrutin marcat puternic de coruptie, singurul lucru pe care comisia deloc selecta a refuzat sa-l investigheze", a subliniat Trump.

Secretarul Justitiei din Statele Unite, Merrick Garland, care este si procuror general, a anuntat saptamana trecuta numirea lui Jack Smith in functia de procuror special pentru gestionarea a doua investigatii care il vizeaza pe fostul presedinte Donald Trump. "Este in interesul public sa fie numit un procuror special care sa gestioneze in mod independent investigatiile pe baza evolutiilor recente, inclusiv in contextul anuntului fostului presedinte ca va candida in urmatorul scrutin prezidential (...)", a declarat Merrick Garland. Donald Trump tocmai si-a anuntat intentia de a se inscrie in cursa pentru a fi candidatul Partidului Republican in scrutinul prezidential din 2024.

Procurorul special Jack Smith se va ocupa de ancheta privind detinerea in resedinta personala a unor documente prezidentiale confidentiale. Agentii Biroului Federal de Investigatii (FBI) au colectat in august documente din resedinta lui Trump din Mar-a-Lago (Florida), dar fostul presedinte sustine ca documentele au fost declasificate de el in timp ce era presedinte.

O alta investigatie care va fi coordonata de procurorul special se refera la violentele comise la Capitoliu pe 6 ianuarie 2021 de simpatizantii fostului presedinte Donald Trump. Comisia speciala a Camerei Reprezentantilor care investigheaza violentele din ianuarie 2021 de simpatizantii fostului presedinte Donald Trump va prezenta in decembrie concluziile anchetei. "Obiectivul nostru este sa finalizam rapid procedurile. Intentionam sa prezentam raportul final in luna decembrie", a declarat Bennie Thompson, presedintele Comisiei speciale de ancheta. Recent, Bennie Thompson a creat o subcomisie care investigheaza anumite aspecte procedurale, printre care refuzul unor persoane citate, inclusiv al lui Donald Trump, de a se prezenta la audieri.

Trump a fost convocat in octombrie pentru a fi audiat pe 14 noiembrie. Initial, fostul presedinte a semnalat ca se va prezenta la audieri, dar ulterior a refuzat, lansand actiuni judiciare de contestare a convocarii. In cazul in care instantele judiciare vor decide ca Trump trebuie sa se prezinte la audieri in Camera Reprezentantilor, iar acesta va refuza, Comisia speciala poate sesiza Departamentul Justitiei pentru a reclama sfidarea Congresului. Steve Bannon, un fost consilier al lui Trump, a fost condamnat la patru luni de inchisoare din cauza refuzului de a fi audiat de catre aceeasi Comisie.

Incepand din ianuarie, Partidul Republican va avea majoritate in Camera Reprezentantilor, astfel ca liderii Partidului Democrat pregatesc incheierea rapida a procedurilor.

Donald Trump a fost inculpat de Camera Reprezentantilor pentru instigare la insurectie, in cazul violentelor produse la Capitoliu, dar a fost achitat de Senat in februarie 2021. Trump a fost acuzat ca a pretins in mod repetat ca a castigat scrutinul prezidential si a incurajat, prin discursul rostit pe 6 ianuarie 2021 in fata simpatizantilor adunati in zona Eclipse din centrul Washingtonului, actiunile violente asupra Capitoliului, in timp ce Congresul valida victoria lui Joseph Biden in scrutinul prezidential. Violentele produse pe 6 ianuarie 2021 la Capitoliu s-au soldat cu cinci morti si aproximativ 150 de raniti, in principal in randul fortelor de ordine. Peste 900 de persoane au fost inculpate in cadrul investigatiilor privind aceste proteste violente.

Conform unor surse citate de cotidianul The New York Times, Departamentul Justitiei din SUA intentioneaza sa il audieze pe fostul vicepresedinte Mike Pence ca martor in ancheta privind presupusele eforturi ale fostului presedinte Donald Trump de a ramane la putere dupa ce a pierdut scrutinul prezidential din 2020.

Sursa : www.mediafax.ro