29 nov 2019 - Procurori

Revolta fostului procuror Tudosan privind ofensiva anti-SIIJ a lui Predoiu

Fostul procuror DIICOT Ionel Tudosan (foto) si-a exprimat vineri, 29 noiembrie 2019, revolta in legatura cu ofensiva ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, impotriva Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie.

Amintim ca Predoiu a trimit mai multe intrebari catre toate instantele si parchetele din Romania, una dintre ele vizand situatia SIIJ, iar alta prorogarea intrarii in vigoare a pensionarii anticipate (click aici pentru a citi).

In primul rand, Ionel Tudosan atrage atentia ca nu este atributul ministrului Justitiei, ci al Consiliului Superior al Magistraturii, sa convoace adunari generale.

In al doilea rand, Tudosan remarca faptul ca procurorii cei mai vocali impotriva SIIJ si a pensionarii anticipate sunt tocmai cei incepatori, de la parchete de pe langa judecatorii, cu o cunoastere a sistemului evident mai precara decat colegii lor cu mai multa experienta.

Tot in legatura cu sectia speciala, ex-procurorul DIICOT avertizeaza ca mai devreme sau mai tarziu vor plati toti magistratii care au comis abuzuri, indiferent daca SIIJ continua sau nu sa existe.

Postarea de pe Facebook a lui Ionel Tudosan:

„NEDUMERIRE!

Citesc din surse publice concluziile alegerilor partiale desfasurate la instante si parchete referitoare la intrebarile puse de ministrul justitiei si raman mirat de modul cum au reactionat magistratii!

In primul rand pentru ca au cazut in capcana ministrului si au procedat la intrunirea adunarilor generale fara a li se fi cerut acest lucru de catre CSM, singurul organism indrituit de lege in acest sens.

Intrunindu-se doar la cererea ministrului, nu au facut altceva decat sa procedeze la punerea in aplicare a 'programului de guvernare' al noului guvern, astfel cum se si precizeaza in cererea ministrului, lucru de neacceptat intr-o societate democratica, in care fiecare putere are rolul sau.

In al doilea rand, se desprinde ideea ca procurorii isi doresc mai mult decat judecatorii desfiintarea SIIJ si anularea ori prorogarea dispozitiilor referitoare la pensionare. Si pe acest ultim aspect procurorii de la judecatorii, adica incepatorii, sustin acest aspect. Cu ce drept limiteaza ei drepturile celor vechi nu stiu!?

Pe de alta parte, cerand desfiintarea SIIJ, cred ca pot scapa mai usor de eventualele 'greseli' ori abuzuri generate de nestiinta interpretarii ori aplicarii legii, nemaifiind cineva care sa urmareasca activitatea lor!

Cred ca astfel vor ramane singura profesie care sa nu raspunda pentru ceea ce face!

Pot afirma cu certitudine ca nu este asa, intotdeauna vor raspunde, chiar daca mai tarziu decat este normal.

Vorba aceea: de ce-ti este frica nu scapi!

Pe de alta parte 'inemistii' nu sunt buricul pamantului si sunt mai mult ca sigur, asa cum a afirmat si jud. Adina Lupea, ca habar nu au sa redacteze o ordonanta, nemaivorbind de strangerea (anchetarea) si analizarea unui probatoriu si intocmirea unui rechizitoriu. Asa ca indrumarea din partea unuia 'vechi' ar fi binevenita.

In concluzie, le-as sugera celor care acum isi exprima opinia sa nu sara in ograda unuia ori altuia, ci sa se gandeasca mai bine la situatia lor si a viitorului lor.

Si sa-i lase pe cei din CSM sa se exprime, ori sa se exprime prin ei.

De altfel, cu privire la pensionare, procurorii ar fi trebuit sa stie ca sectia lor a avut public un punct de vedere!

Aveti grija ca ceea ce faceti azi sa nu se rasfranga mai tarziu asupra voastra!

Sa auzim de bine!

Si o alta nedumerire: in ultimele zile, 14 achitari pentru DNA Constanta si 10 achitari – definitive – pentru DNA Oradea, ultimii magistrati, avocati, politisti! Pai sa nu raspunda 'astia'! Astfel de 'colegi' va doriti!?

Iar daca vi-i doriti inseamna ca la fel sunteti si voi!”

Sursa : www.juri.ro