21 aug 2020 - Procurori

Procurorul general din SUA se opune sugestiei lui Donald Trump de gratiere a lui Edward Snowden

William Barr, secretar al Justitiei si procuror general al SUA, a declarat vineri dupa-amiaza ca se va opune "vehement" oricarei incercari de gratiere a lui Edward Snowden, in contextul in care presedintele Donald Trump a sugerat acest lucru.

Edward Snowden "a fost un tradator, iar informatiile pe care le-a oferit adversarilor afecteaza puternic securitatea poporului american. A manevrat totul ca un comerciant. Nu putem tolera aceste lucruri", a declarat William Barr intr-un interviu acordat agentiei Associated Press, subliniind ca se va opune "vehement" oricarei incercari de gratiere.

Presedintele SUA, Donald Trump, a declarat ca analizeaza posibilitatea gratierii lui Edward Snowden, un fost colaborator al Agentiei Centrale de Informatii (CIA) care a fugit in Rusia dupa ce a dezvaluit documente secrete despre activitati ale Agentiei pentru Siguranta Nationala (NSA).

"Voi incepe sa ma gandesc la acest lucru", a declarat Donald Trump, referindu-se la gratiere. Anterior, Donald Trump afirmase ca "multa lume crede ca Edward Snowden nu este tratat corect" de autoritatile americane.

Procurorii americani cer ca Edward Snowden sa fie extradat din Rusia pentru a fi judecat pentru spionaj.

Edward Snowden a fugit din Statele Unite si a primit azil in Rusia dupa ce a dezvaluit in 2013 documente secrete despre operatiuni internationale de supraveghere desfasurate de NSA.

Avocatul rus al lui Edward Snowden, Anatoly Kucherena, a declarat ca autoritatile americane nu trebuie sa acorde doar gratiere, ci si sa renunte la toate acuzatiile. "A actionat nu doar in interesul cetatenilor americani, ci si in interesul intregii omeniri", a spus avocatul.

Sursa : www.mediafax.ro