28 aug 2023 - Procurori

Procurorul general despre tragedia de la Crevedia:,, A fost o distrugere din culpa". Patru angajati nepalezi alimentau cisterne in mod impropriu

Procurorul General Alex Florenta a relatat ca au fost depistate mai multe nereguli la statiile GPL din Crevedia ce ar fi cauzat exploziile.

Procurorul sustine ca a fost transfer de GPL intre doua cisterne, iar sub cisterna ar fi fost declansat un incendiu de la o sursa aprinsa de foc. Camerele video dezvaluie cum un sofer ar fi incercat sa transfere gaz lichefiat printr-un furtun intr-o alta cisterna goala si ar fi aruncat pe asfalt o tigara aprinsa.

O afacere ilegala cu patru angajati nepalezi

,,Practic, Procurorul General Alex Florenta ne spune ca acolo era o afacere ilegala, asta rezulta din toate datele pe care le-a prezentat Florenta astazi, ca exista acel punct de lucru clandestin, ca pana si angajatii nu figurau acolo pentru ca aceasta statie de GPL era inchisa in acte, dar ei veneau acolo si transferau gaz lichefiat dintr-o cisterna in cealalta, in mod impropriu, ca a existat o sursa de foc....", spune .

La Crevedia ar functiona o afacere ilegala, fiind cazati patru angajati nepalezi ce nu figurau in punctul de lucru al societatii, iar statiile GPL functionau fara autorizatie.

,,Era clar ca firma isi aducea angajati, asa cum vedem in multe situatii din Romania, din strainatate, in cazul asta erau patru angajati nepalezi. Cisternele au inceput sa vina de la 8:30 dimineata pana dupa amiaza, in jurul orei 18, cand practic a luat foc una din cele sase cisterne, un om s-a dus in interiorul firmei si a incercat sa scoata angajatii afara", adauga Sorina Matei.

Procuror General: ,,O distrugere din culpa"

Tragedia de la Crevedia este considerata drept distrugere din culpa, a declarat Procurorul General, . Procurorul spune ca afacerea nu mai avea autorizatie, privind securitatea de incendiu, de trei ani.

,,Societatea al carui punct de lucru in care s-au petrecut evenimentele de aseara este o societate avand obiectiv de activitate comercializarea de bunuri, printre care si aparatura pentru gaz lichefiat si figureaza cu 25 puncte de lucru in intreaga tara . In Crevedia a fost amenajat un punct de lucru in curtea in care se afla si o cladire de birouri pentru angajatii societatii. Aceea societate a avut autorizatie de securitate la incendiu pana in data de 30 iulie 2020, data la care aceasta autorizatie nu a mai fost prelungita".

Procurorul relateaza ca au fost depistate mai multe nereguli, iar societatea a inchis formal punctul de lucru, ca urmare a constatarii a unor nereguli privind reamplasarea unei instalatii de distributie a gazului fara respectarea cerintelor legale.

,,In incinta a punctului de lucru a societatii se obisnuia ca in anumite situatii ca angajatii sa efectueze si dupa inchiderea punctului de lucru pentru neregulile constatate anterior, diferite operatiuni de transfer de gaz petrolier lichefiat dintr-o cinsterna in alta sau in alte dispozitive".

Sursa : www.mediafax.ro