10 nov 2020 - Procurori

Procurorul general al SUA cere anchetarea fraudelor electorale inainte de certificarea alegerilor

Procurorul general William Barr a autorizat procurorii federali din SUA sa urmeze ,,acuzatii substantiale" privind neregulile in procesul de votare, inainte ca alegerile prezidentiale din 2020 sa fie certificate, in ciuda faptului ca exista putine dovezi de frauda.

Actiunea lui Barr vine la cateva zile dupa ce democratul Joe Biden l-a invins pe presedintele Donald Trump in alegerile prezidentiale.

Decizia lui Barr, obtinuta de jurnalistii de la The Associated Press, ii face pe jurnalistii americani sa se intreba daca Donald Trump va folosi Departamentul Justitiei pentru a incerca sa conteste rezultatul alegerilor.

Actiunea procurorilor incalca o cutuma veche a Departamentului de Justitie, care ar interzice in mod normal astfel de actiuni inainte ca alegerile sa fie certificate.

Dar Donald Trump nu a acceptat infrangerea la alegerile de pe 3 noiembrie si, in schimb, sustine fara dovezi ca a existat o conspiratie a democratilor in mai multe state, pentru a frauda alegerile in favoarea lui Biden.

Decizia lui Barr vine in contextul in care oficialii electorali din ambele partide politice au declarat public ca alegerile s-au desfasurat bine, desi au existat probleme minore care sunt tipice in procesul electoral.

Intr-o nota catre procurorii federali, obtinuta de The Associated Press, Barr a scris ca anchetele ,,pot fi efectuate daca exista acuzatii clare si aparent credibile de nereguli care, daca sunt adevarate, ar putea avea impact asupra rezultatului alegerilor federale intr-un stat".

El adauga si ca orice afirmatii care ,,in mod clar nu afecteaza rezultatul alegerilor federale" ar trebui amanate pana dupa certificarea alegerilor.

Barr nu identifica in nota niciun caz specific de presupusa frauda.

Potrivit calendarului electoral american, fiecare stat are la dispozitie timp pana pe 8 decembrie, pentru a rezolva disputele electorale, inclusiv renumararile si contestatiile instantelor judecatoresti privind rezultatele. Membrii Colegiului Electoral se intalnesc pe 14 decembrie pentru a finaliza rezultatul.

Sursa : www.mediafax.ro