11 aug 2022 - Procurori

Procurorul general al SUA anunta ca a aprobat personal perchezitia la resedinta lui Trump: Nu a fost o decizie "usoara"

Procurorul general al Statelor Unite, Merrick Garland, a declarat, joi seară, că, deşi nu a fost o decizie "uşoară", el a aprobat personal mandatul de percheziţie la reşedinţa fostului preşedinte Donald Trump.

"Am aprobat personal decizia de a solicita un mandat de perchezitie in aceasta problema. Departamentul Justitiei nu ia usor o astfel de hotarare", a declarat Merrick Garland, secretar al Justitiei si procuror general al SUA, potrivit site-ului Axios.com.

"Vreau sa abordez si recentele atacuri nefondate la adresa profesionalismului agentilor FBI si Departamentului Justitiei. Nu voi asista in tacere la atacurile incorecte asupra integritatii. Agentii FBI si Departamentului Justitiei sunt functionari dedicati zilnic in mod patriotic. Protejeaza zilnic cetatenii americani de infractiuni violente, de terorism si de alte amenintari la adresa sigurantei, garantand, in acelasi timp, drepturile individuale", a subliniat Garland, anuntand ca Departamentul Justitiei a cerut unei instante judiciare sa publice parti ale mandatului care a vizat resedinta lui Trump.

Atunci cand este solicitat un mandat de perchezitie in cazul unei personalitati publice de rang inalt, cum ar fi un fost presedinte, "procedurile sunt indelungate", a explicat un fost procuror federal, Gene Rossi.

Agenti ai Biroului Federal de Investigatii (FBI) au descins luni la resedinta fostului presedinte american Donald Trump din Mar-a-Lago, in statul american Florida, ancheta vizand detinerea ilegala de documente clasificate. Conform unor surse judiciare citate de cotidianul The New York Times, agentii FBI au cautat documente prezidentiale in resedinta lui Donald Trump. Investigatia este separata de cea privind violentele produse la sediul Congresului pe 6 ianuarie 2021.

Donald Trump a sugerat, miercuri, ca agentii Biroului Federal de Investigatii (FBI) ar fi putut planta probe impotriva sa in timpul perchezitiei si crede ca presedintele Joseph Biden a stiut de operatiune, desi Casa Alba a negat acest lucru. "Li s-a cerut tuturor sa plece din incinta, au vrut sa fie lasati singuri, fara martori care sa vada ce fac, ce iau si sper ca nu au plantat probe. De ce au insistat vehement sa nu fie nimeni care sa ii supravegheze, sa plece toata lumea? Obama si Clinton nu au fost vizati deloc de astfel de perchezitii, in pofida disputelor majore", a declarat Donald Trump.

Numerosi politicieni republicani, inclusiv fostul vicepresedinte Mike Pence, au criticat descinderea FBI la resedinta lui Trump. Casa Alba sustine ca presedintele Biden a aflat "din relatarile publice" despre perchezitii.

Sursa : www.mediafax.ro