04 feb 2023 - Procurori

Procurorul general al Germaniei: Avem dovezi cu 3 cifre ale crimelor de razboi in Ucraina

Germania a strâns dovezi ale crimelor de război din Ucraina, a declarat procurorul general al ţării, adăugând că vede necesitatea unui proces judiciar internaţional.

,,In prezent, de exemplu, ne concentram asupra crimelor in masa de la Bucea si asupra atacurilor impotriva infrastructurii civile ucrainene", a declarat Peter Frank pentru ziarul Welt am Sonntag.

Pana acum, procurorii au probe ,,cu trei cifre", a adaugat el, fara a intra in detalii. Ucraina si aliatii sai occidentali au acuzat fortele ruse ca au comis atrocitati in Bucea, langa Kiev, imediat dupa invazia din 24 februarie. Moscova a negat acuzatiile.

Rusia a vizat, de asemenea, infrastructura-cheie din Ucraina, dar neaga vizarea deliberata a civililor.

Germania a inceput sa stranga probe in martie 2022, pentru a gasi orice urme de crime de razboi, inclusiv intervievand refugiatii ucraineni si evaluand informatiile disponibile public, a spus Franks, adaugand ca procurorii germani nu investigheaza inca anumite persoane.

Sunt vizati liderii militari si politici

,,Ne pregatim pentru un posibil proces ulterior, in fata unei instante internationale", a adaugat el. Intrebat cine trebuie judecat, Frank a raspuns ca liderii statului rus si cei care pun in aplicare deciziile la cele mai inalte niveluri militare ar trebui sa raspunda.

Ucraina insista pentru infiintarea unei instante speciale care sa ii judece pe liderii militari si politici rusi, persoane pe care le considera responsabile de declansarea razboiului.

Curtea Penala Internationala si-a lansat propria ancheta cu privire la presupusele crime impotriva umanitatii si crime de razboi, la doar cateva zile dupa invazia Moscovei din 24 februarie, dar nu are competenta de a urmari agresiunea din Ucraina, Rusia nefiind parte din acest organism.

Sefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, intr-o vizita la Kiev, a declarat joi ca la Haga ar trebui infiintat un centru international pentru urmarire penala.

Sursa : www.mediafax.ro