08 ian 2021 - Procurori

Procurorul din Washington analizeaza rolul lui Donald Trump in declansarea violentelor de la Capitoliu

Procurorul interimar din Washington D.C., Michael Sherwin, a declarat joi seara ca verifica rolul tuturor persoanelor implicate in protestele violente produse la sediul Congresului, inclusiv posibila contributie a presedintelui SUA in exercitiu, Donald Trump.

Procurorul Michael Sherwin a explicat ca verifica daca cineva a jucat un "rol auxiliar" in evenimentele violente produse miercuri seara. Intrebat in mod specific daca acest lucru inseamna inclusiv analizarea discursului in care Donald Trump si-a indemnat sustinatorii "sa lupte mult mai puternic", Michael Sherwin a precizat, conform postului CNN si cotidianului Financial Times: "Analizam toti actorii implicati. Iar daca cineva a avut vreun rol si daca dovezile intrunesc elementele unei infractiuni, vor fi inculpati".

Procurori federali din Washington au intocmit deja 15 dosare penale dupa violentele de la Capitoliu. Cele mai multe acuzatii se refera la intrarea neautorizata in sediul Congresului si la detinerea de arme de foc.

Senatorul Chuck Schumer, liderul grupului Partidului Democrat din Senatul SUA, a cerut demiterea urgenta din functie a presedintelui in exercitiu, Donald Trump, acuzat ca a instigat protestatarii sa patrunda cu forta in sediul Congresului. Presedintele Donald Trump "nu trebuie sa mai ramana in functie nici o zi. Cel mai rapid si eficient mod - poate fi aplicat astazi - de inlaturare din functie a presedintelui ar fi ca vicepresedintele sa invoce imediat Amendamentul 25" al Constitutiei. "Daca vicepresedintele sau alti membri ai Cabinetului refuza sa intervina, trebuie convocat Congresul pentru inculparea presedintelui in vederea demiterii", a subliniat Chuck Schumer, unul dintre liderii Partidului Democrat.

Presedintele Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, a incercat sa il contacteze joi seara pe vicepresedintele Mike Pence, pentru a-i cere sa activeze Amendamentul 25, dar cei doi oficiali nu au discutat inca, au declarat surse politice de la Washington citate de CNN.

Amendamentul constitutional 25 poate fi activat prin votul majoritatii membrilor Cabinetului prezidential in cazul in care presedintele nu isi mai poate exercita atributiile din cauze medicale sau de alta natura. Vicepresedintele SUA devine presedinte scurt timp intr-o astfel de situatie.

Numerosi politicieni din Partidul Democrat au cerut, dupa violentele din Congres, initierea unei noi proceduri pentru demiterea presedintelui Donald Trump, dar, in contextul in care mandatul sau se incheie pe 20 ianuarie, actiunea politica este improbabila. Demiterea lui Donald Trump este solicitata de multi membri democrati ai Camerei Reprezentantilor, dar si de senatorul Ed Markey si de guvernatorul statului Illinois, Jay R. Pritzker. De asemenea, un politician republican, Phil Scott, guvernatorul statului Vermont, cere initierea procedurii pentru demiterea lui Donald Trump.

"In pofida tentativei conspirationiste de inlaturare a sistemului nostru democratic, noi, membrii Congresului, ne vom indeplini obligatia de a asigura ca vointa poporului si integritatea democratiei sunt sustinute. Dar urmatoarele zile si saptamani raman periculoase. Donald Trump este un tradator al tarii si al Constitutiei. Trebuie inlaturat din functie si oprit sa mai pericliteze tara si poporul", a declarat Katherine Clark, asistent al presedintelui Camerei Reprezentantilor.

In contextul in care mandatul lui Donald Trump se incheie pe 20 ianuarie, procedura de inculpare a presedintelui in scopul demiterii este improbabila, iar votul in Senat este aproape imposibil.

Donald Trump a fost deja vizat de o procedura de inculpare in vederea demiterii in decembrie 2019, pentru abuz de putere si obstructionarea Congresului. Senatul SUA a respins cererea Camerei Reprezentantilor privind demiterea presedintelui.

Congresul SUA a validat, joi dimineata, victoria politicianului democrat Joseph Biden in scrutinul prezidential.

Dupa actele de violenta comise de simpatizanti ai lui Donald Trump la Capitoliu, presedintele in functie a dat asigurari ca va permite transferul puterii pe 20 ianuarie. "Desi sunt in dezacord total cu rezultatul scrutinului prezidential, iar datele imi confirma pozitia, totusi va exista o tranzitie ordonata a puterii pe 20 ianuarie. Eu am spus mereu ca vom continua lupta pentru a ne asigura ca sunt numarate voturile exprimate legal. Desi acesta este sfarsitul celui mai impresionant prim mandat prezidential din istorie, este doar inceputul luptei noastre de a face America din noua mareata!", a transmis Donald Trump printr-un comunicat difuzat de Dan Scavino, membru al echipei de comunicare de la Casa Alba.

Patru persoane au murit, iar alte zeci au fost ranite in cursul violentelor produse in sediul Congresului SUA. Cel putin 52 de de protestatari au fost retinuti.

Sursa : www.mediafax.ro