01 iun 2021 - Procurori

Procurorul care ancheteaza alegerile de la Sectorul 1 afirma ca ,,exista frauda". Reactia Gabrielei Scutea: ,,Comunicarea trebuie sa fie foarte rezervata, cercetarile continua"

,,S-au incalcat niste dispozitii pentru ca intrarea in acea sala putea fi facuta in anumite conditii. Ceea ce au votat cetatenii nu a fost si consemnat. Si cine se face vinovat ca sa fie tras la raspundere. La nivelul sectiilor, exista frauda", a declarat Sorin Eugen Iasinovschi intr-un interviu.

,,Despre un dosar in lucru comunicarea publica trebuie sa fie foarte rezervata, cu atat mai mult cu cat cercetarile continua. Nu este adecvat sa formulez comentarii despre dosar. Toti procurorii au obligatia sa respecte procedurile din legea privind accesul la informatiile publice si prevederile ghidului privind comunicarea publica", a declarat procurorul general, Gabriela Scutea, pentru Mediafax, rugata fiind sa confirme sau sa infirme sustinerile procurorului Iasinovschi despre cercetarile din dosarul presupusei fraude de la Sectorul 1.

Luna trecuta, SIIJ a anuntat ca in dosarul privind o eventuala frauda de la Sectorul 1 nu a fost dispusa o noua renumarare a voturilor iar ancheta s-a prelungit, noul termen fixat fiind 1 august.

De asemenea, intr-un raspuns oficial pentru Mediafax, despre acelasi dosar, SIIJ a anuntat ca ancheta ,,nu a putut stabili diferenta de voturi intre candidati, nefiind finalizate activitatile dispuse de catre procuror".

In 2 octombrie 2020, dupa desfasurarea alegerilor locale in Romania, la sesizarea PSD, SIIJ a dispus inceperea urmaririi penale ,,in rem" in dosar pentru presupuse infractiuni de abuz in serviciu, folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid politic pentru obtinerea de foloase necuvenite, sustragerea sau distrugerea de inscrisuri si falsificarea documentelor si evidentelor electorale.

Initial, printr-o ordonanta din 5 februarie 2021, procurorii SIIJ au delegat politistii din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti sa identifice buletinele de vot corespunzatoare fiecarei sectii de votare, sa numere

voturilor din fiecare sectie de vot din Sectorul 1 si sa confrunte rezultatele cu numarul de votanti inscrisi pe listele de vot corespunzatoare fiecarei din cele 166 de sectii de votate din cadrul Sectorului 1 Bucuresti, sa confrunte rezultatele obtinute dupa numararea voturilor din cele 166 de sectii cu datele inscrise in procesele verbale de consemnare a rezultatelor votarii si sa predea sacii cu buletinele de vot si listele electorale de la cele 166 de Sectii de votare din cadrul Sectorului 1 la camera de corpuri delicte unde vor fi pastrate pana la finalizarea cercetarilor in cauza.

Termenul limita de solutionare dat, intr-o prima etapa, de procurorul SIIJ pentru politisti ca sa termine toate aceste cercetari era 8 aprilie 2021.

In timpul cercetarilor in caz, procurorul SIIJ, Sorin Eugen Iasinovschi, a depus luna trecuta cerere de pensionare din magistratura, CSM a decis suspendarea analizarii solicitarii procurorului iar potrivit unor surse, Sorin Eugen Iasinovschi ar intentiona sa isi retraga cererea de pensionare din magistratura.

 

 

 

Sursa : www.mediafax.ro