22 mar 2019 - Procurori

Procurorul Alfred Savu, urmarit penal pentru represiune nedreapta

Procurorii din cadrul Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie au dispus vineri, 22 martie 2019, efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de procurorul Alfred Savu (foto stanga) de la Parchetul Tribunalului Prahova, fost la DNA Ploiesti, sub aspectul savarsirii infractiunii de represiune nedreapta.

Savu este acuzat ca a trimis-o in judecata pe deputata Andreea Cosma pentru infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, desi ar fi stiut ca este nevinovata, pentru o pretinsa fapta comisa in perioada in care aceasta isi desfasura activitatea ca notar. Potrivit Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, procurorul Savu nu ar fi

analizat situatia de fapt sub toate aspectele si nu ar fi administrat mijloace de proba atat in aparare, cat si in acuzare.In decembrie 2018, completul de 3 judecatori al ICCJ condus de judecatorul Horia Valentin Selaru, din care au mai facut parte judecatorii Daniel Gradinaru si Francisca Vasile de la Sectia penala a Inaltei Curti, a prountat solutia in dosarul nr. 994/42/2015 cunoscut si ca dosarul "Ciuperceasca", dispunand condamnarea Andreei Cosma la 4 ani inchisoare cu executare pentru savarsirea complicitatii la infractiunea de abuz in serviciu. Solutia a fost luata cu opinia separata a judecatorului Daniel Gradinaru, care a decis achitarea Andreei Cosma in baza art. 16 alin. 1 lit. b) care prevede ca "fapta nu a fost prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege".

Iata comunicatul Sectiei pentru investigarea magistratilor:

“Procurorii din cadrul Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie au dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de un procuror, sub aspectul savarsirii infractiunii de represiune nedreapta prev. de art. 283 alin. 1 Cod penal, constand in aceea ca, in calitate de procuror de caz a instrumentat un dosar al D.N.A. – ST Ploiesti si, cu intentie, a dispus punerea in miscare a actiunii penale fata un notar public, iar ulterior, prin rechizitoriul din data de 23.12.2015 a dispus sesizarea instantei de judecata sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, desi ar fi stiut ca notarul public este nevinovat.

Suspectul ar fi incalcat obligatia de stabilire a vinovatiei in functie de ansamblul probator administrat, existand suspiciunea ca nu ar fi analizat situatia de fapt sub toate aspectele si nu ar fi administrat mijloace de proba atat in aparare, cat si in acuzare.

La data de 22 martie 2019 a fost adusa la cunostinta suspectului efectuarea in continuare a urmaririi penale.

Precizam ca efectuarea in continuare a urmaririi penale reprezinta o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate in nicio situatie sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Sursa : www.juri.ro