14 nov 2019 - Procurori

PROCURORII MARIUS BULANCEA SI DANIEL HORODNICEANU, PROCES PENTRU FUNCTIA DE PROCUROR EUROPEAN - “Nu ar obtine vreun folos practic”

Prin actiunea inregistrata pe rolul Curtii de Apel Brasov, la data de 25 iunie 2019, procurorul DNA Marius Bulancea, fostul sef al DIICOT Daniel Horodniceanu si procurorul Catalin Borcoman au solicitat in contradictoriu cu ministerul Justitiei anularea rezultatului procedurii nationale de selectie a candidatilor in numele Romaniei pentru functia de procuror european de a nu fi selectat nici un candidat, si de a se relua procedura de selectie. Cei trei au mai solicitat obligarea ministrului Jusatitiei sa ii desemneze drept candidati in numele Romaniei pentru functia de procuror european si sa inainteze Consiliului Uniunii Europene lista cuprinzand numele reclamantilor ca fiind candidati in numele Romaniei in vedere numirii in functia de procuror european.

In subsidiar, au mai cerut obligarea ministrului Justitiei sa reia procedura de selectie si sa desemneze candidati in numele Romaniei dintre persoanele inscrise in cadrul acelei proceduri.

In motivarea actiunii, reclamantii au aratat ca la data de 22 februarie 2019, ministerul Justitiei a lansat procedura nationala de selectie a candidatilor ce urmau sa fie desemnati in numele Romaniei, la care s-au inscris cinci candidati care au fost admisi pentru sustinerea interviului in fata comisiei de selectie prezidata de ministrul Justitiei, interviu ce a avut loc la data de 4 aprilie 2019. In procesul verbal intocmit de comisie ulterior desfasurarii interviurilor, s-a aratat ca nici unul dintre candidati nu indeplineste in totalitate cerintele.

Plangerea prealabila impotriva rezultatului de selectie a fost solutionata prin adresa prin care ministrul Justitiei a comunicat ca nu se impune anularea procedurii. Ca motive de nelegalitate, reclamantii au aratat ca prin acceptarea candidaturilor au dobandit vocatia de a fi desemnati candidati in numele Romaniei pentru functia de procuror european, iar comisia de selectie nu avea marja de apreciere pentru a putea refuza selectarea a trei candidati din cei cinci inscrisi in procedura.

Minuta Curtii de Apel Brasov:“Respinge excepţia necompetenţei teritoriale a Curtii de Apel Brasov, invocata de paratii Ministrul Justitiei si Ministerul Justitiei prin intampinare. Admite exceptia lipsei de interes invocata de parati prin intampinare si de instanta din oficiu. Admite exceptia lipsei de obiect cu privire la capatul subsidiar, invocata de parati prin intampinare. Respinge cererea principala formulata de reclamantii Borcoman Catalin Laurentiu, Bulancea Marius-Bogdan si Horodniceanu Daniel-Constantin, ca lipsita de interes. Respinge cererea subsidiara ca ramasa fara obiect. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, ce se va depune la Curtea de Apel Brasov”. Extras din hotararea Curtii de Apel Brasov:

“Se constata ca fata de obiectul actiunii, acela de a fi anulat rezultatul procedurii nationale de selectie prin care nici unul dintre candidati nu a fost selectat si de a fi obligat ministrul Justitiei sa ii desemneze pe reclamanti drept candidati in numele Romaniei, in prezent doi reclamanti (Daniel Horodniceanu si Catalin Borcoman-n.r.) nu ar obtine vreun folos practic prin admiterea actiunii, intrucat au fost selectati si se afla pe lista pe care ministerul Justitiei o va inainta Comisiei de selectie in vederea numirii de catre Consiliul Uniunii Europene. In ceea ce il priveste pe Bulancea Marius, instanta a invocat din oficiu exceptia lipsei de interes, ce va fi admisa”. Hotararea Curtii de Apel Brasov

Sursa : www.juri.ro