25 oct 2022 - Procurori

Procurorii, ingrijorati de modificarile in privinta pensionarii: Vulnerabilizeaza statutul

Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a transmis îngrijorarea faţă de informaţiile privind eventualele modificări legislative referitoare la condiţiile de pensionare a magistraţilor, atât în ceea ce priveşte vârsta, cât şi a cuantumului pensiei de serviciu.

,,Sectia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii isi exprima profunda ingrijorare fata de informatiile aparute in spatiul public privind eventualele modificari legislative referitoare la conditiile de pensionare ale magistratilor, atat din perspectiva varstei de pensionare, cat si a cuantumului pensiei de serviciu", transmite Sectia pentru procurori din cadrul CSM,

Potrivit comunicatului transmis marti, ,,in masura in care, integral sau in parte, propunerile aparute in spatiul public se vor concretiza, Sectia pentru procurori atrage atentia ca situatia este de natura sa vulnerabilizeze statutul magistratilor".

Procurorii atrag atentia ca in egala masura, impactul adoptarii unor astfel de masuri la nivelul resurselor umane din cadrul sistemului judiciar ,,ar fi unul major", in conditiile in care ,,sistemul se confrunta deja cu un deficit de personal, iar procedura de ocupare a posturilor vacante s-a dovedit a fi dificil de gestionat, neoferind suficiente solutii pe termen mediu si lung".

,,Sectia pentru procurori atrage atentia ca functionarea in parametrii corespunzatori a institutiilor din cadrul sistemului judiciar trebuie sa ramana o preocupare pentru toate autoritatile statului in vederea asigurarii unui stat de drept", potrivit comunicatului citat.

Ministrul Muncii, Marius Budai a prezentat la Parlament, solutiile Bancii Mondiale pentru indeplinirea jalonului din PNRR privind pensiile. Printre acestea se regasesc contributivitatea, un stagiu minim, iar nicio pensie sa nu depaseasca venitul din timpul serviciului. Potrivit documentului, pensiile speciale ar trebui calculate pe baza contributivitatii, iar valoarea lunara nu trebuie sa ia in seama sporurile sau sa depaseasca salariul.

Sursa : www.mediafax.ro