02 iul 2021 - Procurori

Procurorii francezi au deschis o ancheta sub acuzatia de ascudere de ,,crime impotriva umanitatii" asupra a patru companii de haine printre care si compania care detine Zara

Franţa anchetează comercianţii cu amănuntul de modă pentru că au ascuns „crime împotriva umanităţii” în Xinjiang

O sursa juduciara a declarat pentru Reuters ca Uniqlo France, o unitate a Fast Retailing, Inditex care detine printre aletele si brandul Zara, SMCP din Franta (SMCP.PA) si Skechers (SKX.N) fac obiectul anchetei, confirmand informatia publicata prima data de site-ului media francez Mediapart.

"O ancheta a fost deschisa de unitatea de crime impotriva umanitatii din cadrul parchetului antiterorism in urma depunerii unei plangeri", a spus sursa pentru Reuters.

Franta are un birou central de combatere a crimelor impotriva umanitatii, genocidului si crimelor de razboi, fondat in 2013.

Inditex spune ca respige acuzatiile, adaugand ca a efectuat controale riguroase de trasabilitate si ca va coopera pe deplin cu autoritatile franceze.

"La Inditex, avem toleranta zero pentru toate formele de munca fortata si am stabilit politici si proceduri pentru a ne asigura ca aceasta practica nu are loc in lantul nostru de aprovizionare", a declarat compania intr-un comunicat.

SMCP a declarat ca va coopera cu autoritatile franceze pentru a dovedi ca acuzatiile sunt false.

,,SMCP lucreaza cu furnizori din toata lumea si sustine ca nu are furnizori directi in regiunea mentionata in presa", a spus SMCP, adaugand ca si-a auditat periodic furnizorii.

Fast Retailing a declarat pentru presa din Japonia ca nu a fost contactata de autoritatile franceze.

Doua organizatii neguvernamentale (ONG-uri) au depus o plangere in Franta la inceputul lunii aprilie impotriva multinationalelor pentru ascunderea muncii fortate si crimelor impotriva umanitatii.

Expertii Natiunilor Unite si grupurile pentru drepturi estimeaza ca peste un milion de oameni, in principal uiguri si alte minoritati musulmane, au fost retinuti in ultimii ani intr-un vast sistem de tabere din regiunea Xinjiang de vest a Chinei.

Multi fosti detinuti au spus ca au fost supusi unor remodelari ideologice si abuzuri. Grupurile de drepturi afirma ca taberele au fost folosite ca o sursa de munca ieftina si coercitiva.

Mai multe marci occidentale, printre care H&M, Burberry si Nike au fost afectate de un trend de boicotarea a produselor lor in China, dupa ce si-au exprimat ingrijorarea cu privire la munca fortata din Xinjiang.

In martie, Statele Unite, Uniunea Europeana, Marea Britanie si Canada au impus sanctiuni oficialilor chinezi, invocand incalcari ale drepturilor omului in Xinjiang. Beijingul a ripostat imediat cu propriile masuri

Human Rights Watch a documentat ceea ce a spus ca ar putea constitui crime impotriva umanitatii comise in Xinjiang.

Sursa : www.mediafax.ro