06 nov 2018 - Procurori

Procurorii au deschis dosar de moarte suspecta in cazul lui Alexandru Visinescu

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis dosar de moarte suspectă în cazul lui torţionarului Alexandru Vişinescu, care a murit în Spitalul Penitenciar Rahova, unde executa o pedeapsă de 20 de ani pentru infracţiuni contra umanităţii.

Reprezentantii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au precizat, pentru MEDIAFAX, ca au deschis un dosar de moarte suspecta in cazul mortii tortionarului Alexandru Visinescu. Tortionarul a murit la varsta de 93 de ani, la Spitalul Penitenciar Rahova, acesta executand o pedeapsa de 20 de ani de inchisoare pentru infractiuni contra umanitatii.

Alexandru Visinescu a fost transferat la Spitalul Penitenciar Rahova, dupa ce a suferit o operatie de splina, in luna octombrie, la Spitalul Bagdasar Arseni. Aici a decedat luni, ora 14.34, la varsta de 93 de ani.

"Luni, 05.11.2018, in jurul orei 13.00, personalul medical al Penitenciarului-Spital Bucuresti-Rahova a intervenit pentru acordarea primului ajutor in cazul unei persoane aflate in custodie, concomitent fiind solicitat sprijinul serviciului unic de urgenta 112. In ciuda eforturilor depuse de personalul specializat, decesul persoanei in cauza a fost declarat in jurul orei 14.30. Aceasta se afla in evidenta unitatii cu o serie de afectiuni medicale cronice, pentru care se acordau ingrijiri si tratament potrivit recomandarilor medicilor specialisti. In conformitate cu prevederile legale, s-a procedat la informarea: familiei persoanei condamnate, judecatorului de supraveghere a privarii de libertate, Parchetului de pe langa Tribunalul Municipiului Bucuresti, INML Bucuresti", se arata intr-un comunicat al Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

Visinescu a suferit, la inceputul lunii octombrie fracturi costale si ruptura de splina, iar o ancheta interna din inchisoare a aratat ca a fost vorba de leziuni provocate de o cazatura, nu de lovituri.

Alexandru Visinescu, primul comandant de penitenciar din perioada comunista trimis in judecata pentru crime impotriva umanitatii, a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare, in luna iulie 2015. Totodata, Visinescu a fost obligat sa plateasca, in solidar cu Ministerul Finantelor Publice, Ministerul de Interne si Administratia Nationala a Penitenciarelor, 300.000 de euro cu titlu de despagubiri urmasilor victimelor sale, astfel: 50.000 de euro catre partea civila Nicoleta Eremia, 100.000 catre partea civila Elena Iacob si 150.000 de euro Ancai Maria Cernea.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada 1956-1963, Alexandru Visinescu, in calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, "a savarsit actiuni si inactiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivitatii reprezentata de detinutii politici incarcerati in acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestora, pe motive de ordin politic".

Sursa : www.mediafax.ro