08 feb 2019 - Procurori

Procuror acuzat de hartuire sexuala - A imbratisat-o si a pipait-o in zona si pe exteriorul coapselor, a sarutat-o si aceasta i-a raspuns la sarut, precizand ca este `in acea perioada a lunii`

Prin ordonanta din 15 ianuarie 2019, din dosarul 395/P/2018, Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie a decis clasarea cauzei fata de procurorul Radu George Bucurica, fost prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Oravita, in prezent la Parchetul de pe langa Tribunalul Caras-Severin.

Ordonanta de clasare a fost dispusa in dosarul in care procurorul Radu George Bucurica a fost acuzat de hartuire sexuala, hartuire si folosirea abuziva a functiei in scop sexual.

Solutia a fost emisa de procuroarea Codruta Chindea, de la Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie, care a dispus clasarea cauzei cu privire la comiterea infractiunilor de:

-hartuire sexuala, prev. de art. 223 alin. 1 Cod penal, solutie dispusa in temeiul art. 16 alin. 1 lit. b) din Codul de procedura penala - “fapta nu este prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege”;

-hartuire, prev. de art. 208 alin. 1 Cod penal, solutie dispusa in temeiul art. 16 alin. 1 lit. b) din Codul de procedura penala - “fapta nu este prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege”;

-folosirea abuziva a functiei in scop sexual, prev. de art. 299 alin. 1 Cod penal, solutie dispusa in temeiul art. 16 alin. 1 lit. a) din Codul de procedura penala - “fapta nu exista”.

Extras din ordonanta de clasare:

“La data de 15.01.2018 persoana vatamata Bojin Monica Gabriela a formulat si depus o plangere penala impotriva procurorului Bucurica Radu George acuzandu-l de comiterea infractiunii de hartuire sexuala, prev. de art. 223 al. 1 C.p. constand in aceea ca incepand cu luna octombrie 2017, acesta a apelat-o repetat cerandu-i sa se intalneasca in particular, in afara sediului parchetului, pentru a discuta despre un dosar penal in care persoana vatamata Bojin Monica Gabriela era victima unor infractiuni de lipsire de libertate si de violenta, cauza aflata in supravegherea procurorului Bucurica Radu George. Cu ocazia primei intalniri acceptate, procurorul Bucurica Radu George i-a spus ca a ajutat-o, ca o va ajuta si in continuare in legatura cu respectuiva cauza, conditionand sa il ajute si pe persoana vatamata deoarece il atrage fizic, dorindu-si sa nu il respinga si a incercat sa o sarute.

Persoana vatamata Bojin Monica Gabriela a mentionat ca dupa acea prima intalnire din zona hotelului din localitatea Oraviuta, nu a inteles daca procurorul intentiona a intretine relatii sexuale cu ea pentru a o ajuta in acel dosar, fiind contrariata de atitudinea acestuia.

Ulterior, la data de 27.12.2017, persoana vatamata Bojin Monica Gabriela s-a deplasat la locuinta procurorului Bucurica Radu George, ocazie cu care aceasta a inregistrat discutia, pe un reportofon aflat in vestimentatie, fara a fi la vedere. Aceasta sustine ca procurorul Bucurica Radu George i-ar fi facut avansuri sexuale, fara a avea insa relatii intime, in contextul i9n care aceasta l-a refuzat pe motiv ca nu este disponibila fizic fiind in perioada de menstruatie.

(…)

Persoana vatamata nu a precizat vreun mijloc de proba in sensul sustinerilor sale in ce priveste declararea atractiei sexuale si sugestia exprimata de procuror in sensul cerintei de a nu fi respins fizic de catre persoana vatamata.

Afirmativ, persoana vatamata a intrat in 'jocul' procurorului pentru a beneficia de ajutorul acestuia in dosarul penal de interes si, totodata, pentru a urmari pana la ce limita poate ajunge procurorul cu 'abuzul' sau. In acest context, persoana vatamata sustine ca l-a vizitat si inregistrat pe acesta in locuinta, cu toate ca dosarul vizat de acesta fusese inregistrat pe rolul instantei de judecata.

Procurorul Bucurica Radu George a declarat ca era singurul procuror din parchet la data comiterii faptelor a caror persoana vatamata a fost Bojin Monica Gabriela, astfel ca a intocmit rechizitoriul, fara a se pune problema unei alte solutii, fiind fapte de o gravitate ce nu putea sa sustina o alta dispozitie. (…) Pe parcursul colaborarii, s-au exprimat oarecare mesaje de simpatie de genul atractiei femeie-barbat, ce nu au fost respinse, din politete. Aceste mesaje continand foto, emoticoane cu inimioare si saruturi, au fost transmise pe retelele de socializare, procurorul primind de la Bojin Monica Gabriela invitatie de prietenie pe Facebook, pe ambele profile ale acesteia. Procurorul sustine ca a perceput la un anumit moment ca acest tip de mesaje depasesc limita simpatiei si pot fi interpretate ca o invitatie la relatii intime, invitatie pe care Bojin Monica Gabriela ar fi exprimat-o la un moment dat in mod direct. La data de 27.12.2017 a fost o ultima intalnire cu Bojin Monica Gabriela pe fondul faptului ca a perceput-o ca nefiind loiala conlucrarii lor, aceasta oferind date neconcrete si inutilizabile anchetei, de asemenea a banuit ca inregistreaza conversatia deoarece era foarte retinuta cand se antama subiectul investigativ. Pentru a se edifica, a imbratisat-o si a pipait-o in zona si pe exteriorul coapselor, a sarutat-o si aceasta i-a raspuns la sarut, precizand ca este 'in acea perioada a lunii”.

Ordonanta de clasare

Sursa : www.juri.ro