15 apr 2019 - Procurori

Premonitiile lui Basescu: Ce se va intampla cu PSD daca va fi invalidat referendumul si daca Kovesi va fi judecata in timp ce va detine mandatul de procuror-sef european

Traian Băsescu a declarat că va participa la referendum şi va îndemna oamenii să iasă la vot, însă dacă nu va fi atins cvorumul necesar validării atunci nimeni nu îi va mai putea opri pe liderii PSD să spună „frate, bună ziua. Poporul nu vrea să vă mai băgaţi în justiţie”.

,,Eu ma voi duce si voi indemna pe cei pe care pot sa ii indemn sa participe la referendum. Dar riscul este formidabil, riscul de invalidare prin neatingerea cvorumului si atunci nimeni nu va mai putea opri PSD sa spuna <>. Si o vor face cu o duritate fara seaman, pentru ca invalidarea referendumului va fi ocazia pentru liderii PSD sa spuna <>", a afirmat Traian Basescu, duminica seara la Romania TV.

Fostul presedinte a adaugat ca PSD va juca acea carte a neprezentarii la vot, iar daca referendumul va fi invalidat, atunci partidul lui Liviu Dragnea va folosi acest lucru ca o ,,teribila arma" impotriva lui Klaus Iohannis si ii va da o lovitura premergatoare alegerilor prezidentiale.

,,Eu cred ca PSD va juca acea carte a neprezentarii la vot. O vor face ori public, ori prin organizatii, dar vor juca aceasta carte pentru ca, pe o parte, esuarea referendumului are efectele de a le da cea mai teribila arma - <>, iar pe de alta parte este o lovitura premergatoare alegerilor prezidentiale care sunt peste cateva luni. Deci e riscant, dar nu e mai putin adevarat ca lansarea referendumului ii permite presedintelui sa joace in campanie, pe tema referendumului, iar romanii se vor duce in mod cert, cei care se vor duce, sa voteze partidele pentru PE, unii dintre cei care voteaza la alegeri vor vota la referendum altii nu", a explicat Basescu.

El a conchis ca dupa toate acestea romanii nu vor stii ce au votat, pentru ca dezbaterea publica nu este despre alegerile europarlamentare si Uniunea Europeana, ci despre teme precum Laura Codruta Kovesi candidat la sefia Parchetului UE sau daca va fi sau nu din nou condamnat Liviu Dragnea.

,,Concluzia va fi ca romanii habar nu vor avea ce au votat, pentru ca tinem dezbaterea publica in zona Kovesi procuror sef european, intra Dragnea sau nu la puscarie, in loc sa le explicam romanilor si situatia UE si ce putem face pentru ca Romania e a sasea ca forta de vot in PE, facand abstractie de Marea Britanie. Daca e si Marea Britanie e a saptea tara ca forta de vot", a presupus Traian Basescu.

Pe 1 aprilie, Klaus Iohannis a anuntat ca va adresa Parlamentului o noua consultare care largeste aria de cuprindere pentru referendum, pentru a-l face ,,mai eficient si mai puternic".

La patru zile distanta, seful statului a spus ca cele doua teme, transmise Legislativului, ca fiind de interes national care urmeaza sa fie puse in discutie la referendumul din 26 mai sunt: interzicerea amnistiei si gratierii pentru fapte de coruptie si interzicerea ordonantelor de urgenta ale Guvernului in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare corelata cu dreptul altor autoritati constitutionale de a sesiza direct Curtea Constitutionala cu privire la ordonante.

Basescu, despre Kovesi: Ar fi rau sa ne trezim ca dupa numirea la Parchetul UE e trimisa in judecata

Traian Basescu a afirmat ca nu ar fi un lucru rau pentru Romania daca Laura Codruta Kovesi ar ajunge la sefia Parchetului UE, insa rau ar fi daca, la un an dupa numire, ea ar deveni inculpata si ar fi trimisa in judecata, pentru ca atunci ar trebui sa paraseasca functia. ,,Daca va ajunge va fi foarte bine pentru ea, va fi si un semnal. Eu nu vad nimic rau pentru Romania. Singurul lucru rau ar fi sa ne trezim ca, dupa un an de cand este numita, este inculpata si trimisa in judecata in Romania. Atunci ar fi rau pentru ca ar trebui sa paraseasca functia. Daca va aduceti aminte intr-o astfel de situatie am avut vicepresedintele Bancii Europene de Investitii, ministrul Tanasescu si in momentul in care a fost pus sub acuzare de DNA a trebuit sa il chemam acasa si sa pierdem functia de vicepresedinte al BEI, care nu era o functie mica, ci gigantica", a declarat Traian Basescu, duminica seara la Romania TV.

Intrebat daca Kovesi mai are o sansa reala la functia de procuror-sef european, Basescu a raspuns: ,,Avand in vedere disputa intre Consiliul UE si Parlament nu ii dau foarte mari sanse pentru ca de regula aceste dispute se finalizeaza in favoarea Consiliului UE, dar un procent de sansa exista si el trebuie valorificat, trebui jucat pana la ultima clipa. Adica un 5-10-15% are sanse si Parlamentul sa isi impuna propunerea. Restul pana la 100% reprezinta sansa Consiliului UE, acolo sunt guvernele si ele au forta lor in negociere".

Cea de-a patra runda de negocieri pentru sefia Parchetului UE a fost anulata, atata timp cand Consiliul UE nu este flexibil a anuntat europdeputatul PNL Siegfried Muresan. Daca negocierile nu vor fi reluate pana pe 18 aprilie atunci ele vor fi amanate pana dupa alegerile europarlamentare din 26 mai.

Consiliul Uniunii Europene a reiterat, saptamana trecuta, sustinerea pentru numirea francezului Jean-Francois Bohnert in functia de procuror-sef european, anunta institutia, semnaland ca negocierile ar putea fi transferate viitoarei legislaturi a Parlamentului European.

Echipa Parlamentului European pentru sefia Parchetului UE i-a transmis o scrisoare presedintelui institutiei, Antonio Tajani, in care precizeaza ca negocierile cu Consiliului UE nu vor fi reluate daca institutia nu va veni cu un nou candidat, potrivit documentului postat de Siegfried Muresan pe Facebook. Parlamentul sustine candidatura Laurei Codruta Kovesi la sefia Parchetului European, motivand ca aceasta este competenta pentru o astfel de functie.

Sursa : www.mediafax.ro