18 apr 2019 - Procurori

Plecarea lui Lazar, simultana cu cea a lui Toader. Sectia pentru procurori a CSM discuta, joi, cererea de pensionare a procurorului general

Secţia pentru procurori a CSM a suplimentat ordinea de zi a şedinţei de joi cu solicitarea procurorului general, Augustin Lazăr, de eliberare din funcţie prin pensionare. Mandatul de procuror general al lui Lazăr expiră la finele lunii aprilie.

Procurorii CSM urmeaza sa discute, joi, cererea lui Augustin Lazar de eliberare din functie prin pensionare.

Augustin Lazar a confirmat miercuri seara, pentru MEDIAFAX, ca si-a depus cererea de pensionare, precizand totodata ca mandatul sau la conducerea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) expira pe 27 aprilie.

Surse judiciare au precizat, pentru MEDIAFAX, ca pentru ca solicitarea de pensionare sa fie discutata in Sectia de procurori trebuie obtinute relatii de la Inspectia Judiciara, respectiv de verificat daca Augustin Lazar nu are actiuni disciplinare exercitate, si de la Parchetul General, daca nu are incepute cercetari penale in ceea ce-l priveste, precizand ca miercuri au fost cerute aceste informatii de la Inspectia Judiciara.

El si-a depus candidatura pentru un nou mandat, iar saptamana trecuta a fost chiar intervievat de o comisie de la Ministerul Justitiei condusa de Tudorel Toader, insa ulterior Toader a anuntat ca niciunul dintre cei patru candidati nu au indeplinit conditiile pentru a conduce Ministerul Public, asa ca procedura a fost reluata.

Augustin Lazar a fost acuzat, in ultima perioada, ca a refuzat de doua ori eliberarea conditionata a disidentului anticomunist Iulius Filip, inchis la Aiud in anii 80. La vremea respectiva, Lazar era procuror in Comisia de liberare conditionata a Penitenciarului Aiud. Actualul procuror general a explicat ca atributiile sale erau doar sa constate daca cei care cereau eliberarea conditionata si-au facut fractia de pedeapsa, conform legii, si ca nu decide eliberarea sau nu a detinutilor.

Sursa : www.mediafax.ro