15 iul 2019 - Procurori

Piperea, apel catre Procurorul General in cazul Sorina

Avocatul Gheorghe Piperea (foto) a lansat luni, 15 iulie 2019, un apel catre Procurorul General interimar Bogdan Licu, pentru ca acesta sa solicite in instanta anularea adoptiei fetitei Sorina Lucan de catre sotii Gabriel si Ramona Sacarin.

Mesajul avocatului ii are ca destinatari si pe reprezentantii Autoritatii Tutelare de la domiciliul initial copilului, precum si pe membrii ONG-urilor interesate de protectia copiilor. De altfel, Autoritatea Tutelara ar putea descoperi „elemente penale care sa duca la o motivatie suplimentara a cererii de anulare a adoptiei”, sustine Gheorghe Piperea.

In acest sens, maestrul Piperea explica faptul ca adoptia a fost facuta din alte motive decat cele emotionale, precum si ca in cazul de fata Sorina a fost despartita de fratele ei biologic.

Profesorul universitar isi bazeaza argumentatia pe

doua articole din Codul civil: 456 si 480.

Prevederile celor doua articole:

„Art. 456

Pluralitatea de adoptati - frati si surori

Adoptia fratilor, indiferent de sex, de catre persoane sau familii diferite se poate face numai daca acest lucru este in interesul lor superior.

Art. 480

Nulitatea absoluta a adoptiei

(1) Sunt nule adoptia fictiva, precum si cea incheiata cu incalcarea conditiilor de forma sau de fond, daca, in acest din urma caz, legea nu o sanctioneaza cu nulitatea relativa.

(2) Adoptia este fictiva daca a fost incheiata in alt scop decat cel al ocrotirii interesului superior al copilului.

(3) Actiunea in constatarea nulitatii adoptiei poate fi formulata de orice persoana interesata”.

Postarea de pe Facebook a lui Gheorghe Piperea:

„Sfat pentru Procurorul General al Romaniei, pentru Autoritatea Tutelara de la domiciliul initial al copilului si pentru ONG-urile interesate de protectia copiilor:

Solicitati anularea adoptiei Sorinei, in baza art. 480 alin.1 Cciv, daca sunt probe din care sa rezulte fictivitatea adoptiei sau daca sunt probe care demonstreaza ca, la luarea deciziei de adoptie de catre Curtea de Apel Craoiva, conditiile de fond au fost incalcate.

O adoptie poate fi declarata fictiva daca se probeaza ca a fost facuta din alte motive decat cele emotionale, firesti, adica, in cazul in care adoptatorii NU si-au dorit realmente un copil caruia sa ii fie parinti ci, mai degraba, o notorietate de buni samariteni.

O adoptie poate fi declarata nula si daca doi frati biologici au fost despartiti prin intermediul adoptiei, fara a exista o proba a faptului ca o astfel de despartire a fost in interesul superior al copilului. Din art. 456 Cciv rezulta ca fratii sunt adoptati impreuna, cu exceptia cazului in care adoptia unuia singur ar fi interesul superior al copilului adoptat (nota: legiuitorul roman a fost cinic atunci cand a omis situatia fratelui biologic neadoptat si interesele superioare ale acestuia). Din cate inteleg, Sorina avea un frate biologic. De asemenea, din cate inteleg, Curtea de Apel Craiova, cand a intors cu 180 de grade solutia Tribunalului, de respingere a adoptiei, nu a analizat deloc aceasta situatie de fapt, despartind fratii, fara a analiza daca ACEASTA legatura biologica poate fi rupta pe temeiul inresului superior al copilului.

Tot ce a fost facut pana acum de catre Ministerul Public a fost gresit. Cererea de revizuire formulata era vadit inadmisibila. Cererea de ordonanta presedintiala de interzicere temporara a parasirii tarii de catre copilul adoptat ramane fara obiect, intrucat cererea de revizuire a fost respinsa. Poate ca, de data asta, Ministerul Public chiar va lua in serios aceasta speta complicata, puternic incarcata emotional.

ONG-urile de protectia copilului si chiar comentatorii de pe Facebook ar putea sa abandoneze pozitia ipocrita de pana acum si sa actioneze.

La randul sau, Autoritatea Tutelara, organism de stat care are obligatia sa se intereseze de soarta copilului chiar si dupa adoptie, mai ales in cazul unei adoptii controverstate, ar putea formula actiune in anulare si, in plus, ar putea verifica, retroactiv, modalitatea in care s-a ocupat de acest caz Directia de Protectie a Copilului. Poate descopera si elemente penale care sa duca la o motivatie suplimentara a cererii de anulare a adoptiei.

In caz contrar, toti cei de mai sus ar face bine sa taca, in stilul presedintelui Iohannis”.

Sursa : www.juri.ro