19 mar 2023 - Procurori

Opozitia republicana din SUA vrea verificarea procurorilor care il ancheteaza pe Trump

Kevin McCarthy, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite, a anunţat sâmbătă că va organiza o investigaţie a Congresului în cazul procurorilor care îl anchetează pe fostul preşedinte Donald Trump, după ce acesta a afirmat că se aşteaptă să fie arestat preventiv.

"Este vorba de un revoltator abuz de putere, de continuarea actiunilor de razbunare politica impotriva presedintelui Trump", a declarat Kevin McCarthy, citat de site-ul Axios.com.

"Le cer comisiilor de profil sa investigheze imediat daca sunt folosite fonduri federale pentru subminarea democratiei noastre prin interferente in alegeri cu actiuni de investigare motivate politic", a precizat presedintele Camerei Reprezentantilor.

Kevin McCarthy a primit sustinere din partea mai multor congresmeni republicani, printre care Chip Roy si Marjorie Taylor Greene.

Insa membri ai Partidului Democrat l-au acuzat imediat pe Kevin McCarthy ca ar comite el abuz de putere prin folosirea fondurilor federale pentru anchete impotriva procurorilor locali. "Omul care a creat o comisie pentru a verifica presupusa utilizare ca instrumente a agentiilor guvernamentale isi foloseste acum prerogativele pentru oprirea unei investigatii impotriva sefului sau", a afirmat congresmanul democrat Eric Swalwell.

Opozitia republicana din SUA a lansat o serie de investigatii parlamentare impotriva agentiilor guvernamentale acuzate ca ar utiliza resurse bugetare federale pentru actiuni imporiva Partidului Republican.

Trump afirma ca procurorii din New York pregatesc arestarea sa

Fostul presedinte american Donald Trump a afirmat sambata ca ar putea fi plasat in arest preventiv peste cateva zile, intr-o investigatie a procurorilor din New York. Trump le-a cerut simpatizantilor sa organizeze proteste.

Donald Trump a declarat, fara a prezenta dovezi, ca "informatii transmise ilegal" de persoane din cadrul Parchetului din Manhattan (New York) indica faptul ca va fi arestat. Nu a oferit detalii despre acuzatii. "Informatii transmise ilegal de Parchetul corupt si puternic subordonat politic din Manhattan indica faptul ca, desi nu poate fi demonstrata nicio infractiune, candidatul republican favorit la distanta mare si fostul presedinte al Statelor Unite ale Americii va fi arestat martea viitoare", a afirmat Trump, potrivit agentiei Reuters, intr-un mesaj postat pe platforma online Truth Social.

Procurorul Alvin Bragg, din Manhattan, a inceput recent prezentarea dovezilor intr-o ancheta privind o plata de 130.000 de dolari efectuata de Michael Cohen, fostul avocat personal al lui Trump, catre o actrita de filme pentru adulti, Stephanie Clifford (care are pseudonimul de scena Stormy Daniels), in campania electorala din 2016. Actrita a sustinut ca a avut o relatie cu Donald Trump in urma cu zece ani, dar Trump a negat acest lucru.

Avocatul Michael Cohen a pledat vinovat in 2018 pentru acuzatii privind incalcarea legislatiei electorale, partial si in cazul platilor facute catre actrita Stormy Daniels, si a fost condamnat la trei ani de inchisoare.

Dupa declaratiile lui Trump privind presupusul plan de a fi arestat, echipa fostului presedinte a transmis ca nu a primit nicio notificare din partea procurorilor.

Donald Trump, care a fost presedinte al SUA in perioada 2017-2021, s-a inscris in cursa electorala pentru desemnarea candidatului Partidului Republican in scrutinul prezidential din 2024.

Sursa : www.mediafax.ro