04 dec 2018 - Procurori

Motivare: Kovesi nu a primit grad de Procuror General deoarece a confundat numirea in functii cu promovarea

Procurorii CSM arată că au respins cererea Laurei Codruţa Kovesi de recunoaştere a gradului profesional aferent PÎCCJ deoarece a invocat funcţiile de conducere de la DNA şi PÎCCJ pe care le-a deţinut. Secţia spune că ea a fost numită în funcţii, procedură diferită de promovările la aceste parchete.

In motivarea cererii sale, Laura Codruta Kovesi a spus ca in perioada 2006-2018 a fost procuror general (6 ani) si procuror-sef al DNA (5 ani), functii care pot reprezenta motive pentru a-i fi acordat gradul profesional aferent Parchetului General.

,,Astfel prin faptul ca a detinut timp de 11 ani aceste functii in cadrul PICCJ si avand in vedere practica constanta anterioara a CSM in cazul procurorilor care au detinut functii de conducere in PICCJ, dar si practica ICCJ in materie, doamna procuror a apreciat ca ii poate fi recunoscut gradul profesional corespunzator PICCJ pentru a aplicare unitara a dispozitiilor legale si pentru a nu se crea situatii de discriminare pentru procurorii aflati in aceeasi situatie", arata procurorii CSM, in motivarea deciziei din 6 noiembrie.

Insa Sectia pentru procurori a apreciat ca, potrivit articolului 56 din Legea 303/2004, atunci cand un sef de parchet este revocat din functiile de conducere, ,,revine la parchetele de unde provine".

,,Sectia pentru procurori observa ca aceasta dispozitie legala este una imperativa, formularea folosita nefiind una supletiva, de tipul ,,pot reveni". (...) In opinia Sectiei pentru procurori, dobandirea de iure a unui grad profesional de catre un procuror numit intr-o functie de conducere la un parchet ierarhic superior ar fi trebuit stipulata in mod expres de legiuitor. Asfel, in lipsa unei dispozitii normative exprese, calificarea vointei legiuitorului drept o prezumtie in acest sens nu are temei", se mai arata in document.

Potrivit procurorilor, promovarea in functii de executie si obtinerea unui grad profesional superior cu un caracter permanent ,,reprezinta un drept castigat cu caracter definitiv in evolutia carierei profesionale a unui magistrat, spre deosebire de numirea intr-o functie de conducere, care este temporara".

,,Numirea procurorilor in functii de conducere in cadrul PICCJ/DNA nu trebuie confundata cu o promovare a acestora la unitatile de parchet respective, intrucat legea face distinctie intre notiunile de promovare si numire, pentru fiecare in parte fiind prevazute proceduri distincte. Sectia constata ca practica recenta a CSM si a ICCJ este in sensul respingerii cererilor de recunoastere a gradului profesional corespunzator PICCJ. (...) Astfel ca invocarea practicii anterioare de catre doamna procuror Laura Codruta Kovesi nu poate fundamenta o solutie de admitere", mai arata procurorii CSM.

Procurorii CSM au respins, in luna noiembrie, cererea Laurei Codruta Kovesi de a-i fi recunoscut gradul profesional aferent Parchetului General. Procurorul Laura Codruta Kovesi are grad procuror de parchet de tribunal.

Dupa ce a fost revocata din functia de sef al DNA, procurorul general, Augustin Lazar, a decis delegarea sa in functia de procuror la Serviciul de indrumare si control din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie incepand de 11 iulie 2018.

Sursa : www.mediafax.ro