18 iun 2019 - Procurori

Ministrul justitiei, Ana Birchall, intrevedere cu procurorul general al SUA, William Barr

Ministrul justiţiei, Ana Birchall, a avut, marţi, o întrevedere cu o delegaţie a Departamentului de Justiţie din Statele Unite ale Americii, condusă de Procurorul General al Statelor Unite ale Americii, William Barr, fiind discutate de teme de interes comun cu accent pe domeniul justiţiei.

"In principal, cooperarea cu SUA vizeaza fapte penale grave, care au o componenta transfrontaliera, domeniile cu potential infractional fiind reprezentat in principal de: criminalitate informatica si trafic de droguri, grup infractional organizat, coruptie sub toate formele ei, spalare de bani precum si alte fapte grave. Totodata, in cadrul intrevederii au fost discutate si teme relevante de pe agenda europeana in contextul detinerii de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene", se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Justitiei, remis marti seqara MEDIAFAX.

"Romania acorda o importanta deosebita cooperarii cu SUA in domeniul aplicarii legii (law enforcement) care alaturi de dimensiunea economica si de securitate, constituie teme prioritare din perspectiva Parteneriatului Strategic Romania - SUA", a declarat Ana Birchall.

Ministrul roman de justitiei a evidentiat eforturile depuse de Presedintia romana la Consiliul UE pentru avansarea unor dosare importante, precum cel referitor la accesul transfrontalier la probe electronice (e-evidence) si cel privind combaterea diseminarii in mediul online a continutului cu caracter terorist.

,,Romania a exercitat mandatul la Presedintia Consiliului UE, urmarind sa fie un mediator onest. Romania este un partener solid, credibil si de incredere al SUA in domeniul justitiei si se angajeaza sa continue parteneriatul strategic cu partenerii americani, avand ca obiectiv consolidarea si dezvoltarea cooperarii judiciare bilaterale in materie penala, in special in combaterea formelor cele mai grave ale criminalitatii. Ne exprimam speranta ca aceste dosare vor fi continuate si dupa finalizarea mandatului Romaniei la Presedintia Consiliului UE ", a completat Ana Birchall.

In calitate de stat membru al UE, Romania sustine demararea negocierilor pentru un acord intre UE si SUA privind obtinerea probelor electronice in cadrul cooperarii judiciare in materie penala, in baza mandatului de negociere adoptat de Consiliu, la data 6 iunie 2019, in cadrul reuniunii Consiliului Justitie si Afaceri Interne.

Intrevederea a avut loc in marja Reuniunii ministeriale UE-SUA in domeniul justitiei si afacerilor interne, programata pentru data de 19 iunie 2019, la Bucuresti.

Sursa : www.mediafax.ro