15 mai 2019 - Procurori

MEDIC MILITAR, PRINS IN FLAGRANT - “Sa pregatesti ceva si pentru anestezist, iar mie sa-mi dai cand crezi tu”

Prin Rechizitoriul din 12 martie 2019 in dosarul 56/P/2018, DNA i-a trimis in judecata pe:-VRACIOIU RADU VIOREL, la data faptelor medic primar O.R.L. la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central „Dr. Carol Davila” din Bucuresti,  cadru militar activ cu gradul de colonel, sub aspectul savarsirii infractiunilor de: - luare de mita (doua fapte), - instigare la dare de mita; -GAVRILUT SIMONA, sub aspectul savarsirii infractiunii de dare de mita. In rechizitoriul intocmit, procurorii militari au retinut urmatoarea stare de fapt: “In data de 29 noiembrie 2018, inculpatul Vracioiu Radu Viorel a primit de la o persoana (martor in cauza) suma de 500 lei, in legatura cu efectuarea unei interventii chirurgicale asupra unei paciente (sotia martorului), ocazie cu care s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante. Anterior, in data de 27 noiembrie 2018, inainte de efectuarea operatiei, medicul i-a reprosat pacientei faptul ca este prea mica suma de 200 lei pe care aceasta intentiona sa i-o inmaneze, spunandu-i ca pentru aceasta suma de bani nici nu ar fi urcat din cabinet pana la sala de operatii. In aceeasi zi, inculpatul a determinat-o pe pacienta sa-i ofere si medicului anestezist suma de 150 lei, lucru pe care aceasta l-a si facut. A intrat in salon si deoarece nu-i ajungeau banii a imprumutat de la o colega de salon 100 lei, dupa care a remis intreaga suma ceruta medicului Vracioiu Radu Viorel pentru a fi inmanata mai departe destinatarului. Nu s-a putut stabili daca cei 150 lei au ajuns intr-un final la medicul anestezist. In data de 28 noiembrie 2018, in aceeasi calitate si pentru o interventie medicala asemanatoare, inculpatul Vracioiu Radu Viorel a primit de la inculpata Gavrilut Simona suma de 500 lei”. Solutia“Dispun:Trimiterea in judecata, sub control judiciar, a inculpatului VRACIOIU RADU-VIOREL, (….) pentru savarsirea infractiunilor de:

- luare de mita prev. de art. 289 alin. 1 C. pen. rap. la art. 6 din Legea 78/2000, constand in aceea ca, in perioada 27-29.11.2018, col. doctor VRACIOIU RADU-VIOREL, a pretins si primit de la numitii (.....) si (.....) suma de 500 de lei in legatura cu interventia chirurgicala efectuata de inculpat la data de 27.11.2018, pentru urmatoarele afectiuni: deviatie de sept nazal si rinita cronica hipertrofica;

- luare de mita prev. de art. 289 alin. 1 C. pen. rap la art. 6 din Legea nr. 78/2000, constand aceea ca in data de 28.11.2018, inculpatul col. dr. VRACIOIU RADU-VIOREL a primit suma de 500 de lei, pentru efectuarea unei interventii chirurgicale la nas, de la numita GAVRILUT SIMONA, pacienta internata in rezerva 4 a Sectiei O.R.L. din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central ,'Carol Davila' Bucuresti.

- instigare la dare de mita prev. de art. 47 C. pen. rap. la art. 290 alin. 1 C. pen. si art. 6 din Legea 78/2000, constand in aceea ca, la data de 27 noiembrie 2018, inculpatului col. dr. VRaCIOIU RADU VIOREL a determinat-o pe martora (.....) sa-i remita suma de 150 de lei medicului anestezist, (….) , in legatura cu exercitarea atributiunilor de serviciu ale acestuia.

toate cu aplic. art. 38 alin. 1 C. pen;

-Trimiterea in judecata in stare de libertate a inculpatei GAVRILUT SIMONA (….), pentru savarsirea infractiunii de dare de mita prev. de art. 290 alin. 1 C. pen. rap. la art. 6 din Legea 78/2000, constand in aceea ca, in data de 28.11.2018, fiind internata in rezerva nr. 4, etajul 5, Sectia O.R.L. a Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central 'Carol Davila' Bucuresti, i-a remis medicului col. dr. VRACIOIU RADU-VIOREL suma de 500 de lei, pentru efectuarea unei interventii chirurgicale la nas.

Extras din rechizitoriu:“La data de 27 noiembrie 2018, in jurul orei 07:00, martora (.....) s-a prezentat la Sectia O.R.L. a Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central 'Dr. Carol Davila', unde a luat legatura cu asistenta sefa care s-a ocupat de realizarea formalitatilor necesare pentru internare, fiind cazata in rezerva cu nr. 4. In aceeasi rezerva se mai aflau si martorele (.....), internata la Sectia O.R.L. in perioada 26.11 – 01.12. 2018 si (.....) internata in sectia O.R.L. in perioada 26-29.11.2018. Dupa internare, inculpatul col. dr. VRACIOIU RADU-VIOREL a consultat-o din nou pe (.....) pentru a se asigura ca interventia chirurgicala poate fi efectuata si pentru a completa foaia de observatie.

Cu prilejul acestui consult, martora (.....) a declarat ca inculpatul col. dr. VRACIOIU RADU-VIOREL s-a aplecat la urechea ei si i-a spus: 'sa pregatesti ceva si pentru anestezist, iar mie sa-mi dai cand crezi tu'. Consecutiv acestui moment, in timp ce pacienta se deplasa catre rezerva, pe coridor, inculpatul s-a apropiat de ea si a intrebat-o: 'si pentru mine?'. Atunci martora a mers in salon, a luat din portofel o bancnota de 200 de lei, apoi a luat si o punga cu diverse medicamente/picaturi si a revenit pe coridor, in proximitatea rezervei in care se afla cazata, unde o astepta inculpatul col. dr. VRACIOIU RADU VIOREL. Martora i-a dat bancnota de 200 de lei inculpatului, acesta a luat banii, s-a uitat la ei si i-a restituit pacientei aruncandu-i in punga spunandu-i: 'Ce, iti bati joc de mine? Pentru astia nici nu urc de la cabinet pana sus!'. (cabinetul medicului se afla la etajul 2 al Policlinicii, iar Sectia O.R.L. se afla la etajul 5 intr-un corp de cladire aflat in imediata vecinatate a Policlinicii).Dupa ce i-a restituit banii pacientei, inculpatul s-a indepartat de ea si i-a spus ca nu mai au ce discuta, sa se pregateasca de operatie adoptand o atitudine recalcitranta si indiferenta. Martora s-a scuzat si i-a spus ca va il va cauta sotul ei, lasand sa se inteleaga ca el ii va da mai multi bani”.Rechizitoriul DNA

Sursa : www.juri.ro