14 mar 2019 - Procurori

MEDIC JUDECAT PENTRU LUARE DE MITA - “Pensionarea anticipata pe caz de boala a unor functionari care in realitate nu sufera creeaza dezechilibre”

Prin Rechizitoriul din 9 noiembrie 2018 in dosarul 135/P/2018, DNA i-a trimis in judecata pe: POSIAR EUGEN SILVIU, la data faptelor medic primar, seful Sectiei Medicina Interna din cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgenta Timisoara (angajat ca personal contractual civil), sub aspectul savarsirii infractiunilor de:- luare de mita (2 fapte), - trafic de influenta (2 fapte), - fals intelectual in forma continuata(2 fapte) ILIUTA ELENA CORINA, la data faptelor asistenta medicala in cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgenta ”Dr. Victor Popescu” Timisoara, sub aspectul savarsirii a doua infractiuni de fals intelectual in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:“In contextul in care, in randul personalului Penitenciarului Arad s-a constatat o intensificare a preocuparilor legate de incetarea raporturilor de serviciu prin pensionare medicala, in perioada 26 septembrie – 15 octombrie 2018, inculpatul Posiar Eugen Silviu, in calitatea mentionata mai sus, a primit de la doua persoane care doreau sa se pensioneze anticipat in modalitatea amintita, suma totala de 3.400 lei.De asemenea, medicul a mai pretins de la aceleasi persoane 300 lei si o suma neprecizata de bani pentru a-i determina pe membrii comisiei de expertiza din cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgenta Timisoara sa decida pensionarea celor doua persoane din motive medicale.Pentru a crea aparenta ca persoanele respective sufereau de afectiuni care permiteau aceasta modalitate de incetare a raporturilor de serviciu, medicul Posiar Eugen Silviu si asistenta Iliuta Elena Corina au facut mentiuni nereale in dosarul medical al celor doua persoane (internari fictive, presupuse proceduri medicale, etc.).In cauza s-a instituit masura asiguratorie a sechestrului in ceea ce priveste sumele de bani ridicate de la inculpatul Posiar Eugen Silviu, respectiv 156.950 de euro, 6.480 lei, precum si asupra a doua monede din metal pretios in valoare de 5.200 lei”.

Solutia“Dispun:Trimiterea in judecata a inculpatilor:

Posiar Eugen Silviu - (…..) medic in cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgenta 'Dr. Victor Popescu' Timisoara

in ceea ce priveste comiterea infractiunilor de:

- luare de mita prev. de art. 289 alin. 1 C.pen rap. la art. 6 din Legea 78/2000.

- luare de mita prev. de art. 289 alin. 1 C.pen rap. la art. 6 din Legea 78/2000.

- trafic de influenta prev. de art. 291 alin. 1 C.pen. rap. la art. 6 din Legea 78/2000.

- trafic de influenta prev. de art. 291 alin. 1 C.pen. rap. la art. 6 din Legea 78/2000.

- fals intelectual in forma continuata prev. de art. 321 alin. 1 C.pen. cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen.

- fals intelectual in forma continuata prev. de art. 321 alin. 1 C.pen. cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen.

- cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen. Iliuta Elena Corina - (…..), asistenta medicala in cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgenta 'Dr. Victor Popescu' Timisoara.

in ceea ce priveste comiterea infractiunilor de:

- fals intelectual in forma continuata prev. de art. 321 alin. 1 C.pen. cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen.

- fals intelectual in forma continuata prev. de art. 321 alin. 1 C.pen. cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen.

- cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen”. Extras din rechizitoriu:

“In fapt, prin actul de sesizare se arata ca in cadrul Penitenciarului Arad exista o practica a unor functionari publici cu statut special, ofiteri si agenti de penitenciare, pentru incetarea raporturilor de serviciu prin pensionare, cu sprijinul unui (…..), care, in schimbul unor sume de bani, intermediaza legatura cu un membru al comisiei de specialitate din cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgenta Timisoara.

Pe fondul existentei unor conditii favorabile de remunerare ca urmare a incetarii raporturilor de serviciu prin pensionare (pensia fiind aproximativ egala cu veniturile salariale din activitate), in randul personalului s-au intensificat preocuparile de pensionare din motive medicale, o mare parte dintre angajati solicitand concedii medicale cu scopul de a obtine clasarea ca apt limitat. Din datele obtinute a rezultat ca, pentru obtinerea clasarii respective, o parte din cei interesati au apelat sau apeleaza la (….), care le intermediaza legatura cu seful Sectiei de Boli Interne din cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgenta Timisoara, dr. Posiar Eugen Silviu - membru in comisia de Expertiza Medico - Militara in cadrul spitalului.

Concret, din datele si informatiile detinute, s-au conturat indicii ca (....) pretinde celor interesati cate 500 euro pentru a interveni la medicul Posiar Eugen Silviu, spre a-l determina pe acesta sa faca, in mod nelegal, demersuri in vederea obtinerea clasarii ca apt limitat. In realizarea acestui scop, conform informatiilor detinute, inculpatul Posiar Eugen Silviu, in situatia in care pacientului nu ii sunt identificate afectiuni care pot reprezenta un impediment in desfasurarea activitatii profesionale, procedeaza la stabilirea unui diagnostic nereal, cu boli de inima, la nivel arterial (despre care se afirma ca nu pot fi stabilite cu exactitate pe fondul lipsei unei aparaturi performante), probleme pulmonare ori alte afectiuni grave. Pe baza acestor diagnostice, medicul acorda internari si concedii medicale de cate 30 de zile pe care le prelungeste apoi pana la limita a 90 de zile.

Dupa expirarea celor 90 de zile de concediu medical, la nivelul unitatii se intocmesc actele necesare programarii in fata comisiei de specialitate, iar in situatia obtinerii clasarii ca apt limitat angajatul primeste un concediu medical pentru inca 30 de zile.

Din aceleasi informatii reiese ca in randul personalului din cadrul penitenciarului Arad s-a creat un limbaj specific cu privire la demersurile intreprinse pe linia incetarii raporturilor de serviciu prin pensionare, si anume perioada de 90 de zile de concediu medical premergator obtinerii avizului este denumita 'plecare la curs', iar cele 30 de zile de concediu medical ulterioare avizului sunt referite ca 'plecare la specializare'. (...)

Din actele dosarului reiese ca numitul Posiar Eugen Silviu nu are calitatea de militar, fiind angajat in cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgenta Timisoara in calitate de personal contractual civil, iar acesta raspunde telefonic oricarei persoane care doreste sa programeze o consultatie, pe langa intermedierea realizata de (...), existand si posibilitatea contactarii sale directe.

Datele si informatiile obtinute au scos in evidenta ca acest fenomen tinde sa ia amploare in ultimul timp si in randul cadrelor din Penitenciarul Timisoara sau din randul ofiterilor si agentilor de politie judiciara din judetele arondate Spitalului Clinic Militar de Urgenta Timisoara.

Pensionarea anticipata pe caz de boala a unor functionari publici care in realitate nu sufera de afectiuni medicale si nu indeplinesc conditiile pentru a fi clasati ca apt limitat sau inapt pentru serviciu, creeaza dezechilibre si afecteaza categoriile de personal pentru care au fost prevazute astfel de beneficii. (…)Fapta inculpatului Posiar Eugen, comisa in perioada 26.09 -10.10.2018 in calitatea sa de personal contractual civil in cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgenta Timisoara, de a primi suma de 1.400 de lei, precum si fapta acestuia de a pretinde alte sume neprecizate, de la (…), in legatura cu atributiile sale de serviciu, promitandu-i ca ii va oferi posibilitatea pensionarii anticipate pentru motive medicale, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de luare de mita prev. de art. 289 alin. 1 C.pen. rap. la art. 6 din legea 78/2000”. Rechizitoriul DNA

Sursa : www.juri.ro