12 dec 2019 - Procurori

Man, Ardelean si procurorul din cazul Caracal pot sa stea relaxati (Minutele)

Pot sa stea relaxati o vreme procurorii ex-DNA Oradea Ciprian Man (foto dreapta) si Cristian Ardelean (foto stanga), care in prezent activeaza la Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor.

Cei doi au primit o veste imbucuratoare din partea Consiliului Superior al Magistraturii miercuri, 11 decembrie 2019.

La fel s-a intamplat cu purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Judecatoria Caracal, Cristian Ovidiu Popescu, procurorul acuzat ca i-a tinut ore-n sir pe politisti la poarta lui Gheorghe Dinca, nelasandu-i sa intre peste presupusul ucigas al Alexandrei Macesanu si Luizei Melencu.

Miercuri, in cazul tuturor celor trei magistrati, Sectia pentru procurori in materie disciplinara a suspendat judecarea dosarelor in care acestia sunt cercetati de catre Inspectia Judiciara, pana la solutionarea definitiva a dosarelor penale in care Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie ii ancheteaza pe cei trei procurori. Totusi, solutia procurorilor CSM nu este definitiva, Inspectia Judiciara putand-o ataca la ICCJ.

Este vorba despre doua dosare penale aflate pe rolul SIIJ: unul vizandu-i pe Man si Ardelean, iar celalat impotriva lui Popescu. La fel stau lucrurile cu numarul dosarelor disciplinare impotriva celor trei procurori.

Mentionam ca Ciprian Man si Cristian Ardelean au fost trimisi in judecata disciplinara pentru abaterea de la art. 99 lit. a) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor („manifestari care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu”), iar Cristian Popescu pentru abaterea de la art. 99 lit. t) teza a II-a din acelasi act normativ („exercitarea functiei cu grava neglijenta”).

Minuta Sectiei pentru procurori in materie disciplinara din dosarul nr. 12/P/2019 (Man-Ardelean):

„In baza art. 413 alin. (1) pct. 2 Cod procedura civila, suspenda judecata cauzei privind actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara fata de Man Ciprian Florentin si Ardelean Cristian Marius, procurori in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, pana la solutionarea definitiva a cauzei ce formeaza obiectul dosarului nr. 1/P/2019 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Pronuntata in sedinta publica azi, 11 decembrie 2019”.

Minuta din cauza nr. 18/P/2019 (Popescu):

„In baza art. 413 alin. (1) pct. 2 Cod procedura civila, suspenda judecata cauzei privind actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara fata de Popescu Cristian Ovidiu, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Caracal, pana la solutionarea definitiva a cauzei ce formeaza obiectul dosarului nr. 2204/P/2019 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Pronuntata in sedinta publica azi, 11 decembrie 2019”.

Sursa : www.juri.ro