15 apr 2019 - Procurori

Lazar, mesaj obscur: Transmit colegilor sa isi asume raspunderea de a candida pentru mandatul de Procuror General

Actualul procuror general Augustin Lazăr a transmis colegilor, de la Timişoara, să îşi asume răspunderea de a candida pentru mandatul de procuror general, fără a spune însă clar dacă renunţă să îşi depună candidatura pentru a doua oară pentru funcţia de la PG.

Actualul procuror general Augustin Lazar a transmis colegilor, de la Timisoara, sa isi asume raspunderea de a candida pentru mandatul de procuror general, fara a spune insa clar daca renunta sa isi depuna candidatura pentru a doua oara pentru functia de la PG.

,,La final de mandat de procuror general am un mesaj pentru tanara generatie, transmis tinerei generatii de procurori acest premiu si mesajul ca nimeni nu va putea spune ca am transmis un minister public supus politic. Din Timisoara le mai transmit colegilor procurori mesajul sa isi asume sarcina si raspunderea de a candida conform standardelor nationale si internationale pentru viitorul mandat de procuror general insotit de indemnul de a continua proiectele incepute in mandatul meu de natura a intari independenta magistratilor procuror", a declarat Augustin lazar, la Timisoara.

Intrebat ulterior ce a vrut sa spuna mai exact, Lazar a fost din nou evaziv: ,,Eu am spus ca incurajez tinerii procurori sa-si asume responsabilitati. Incurajez tinerii procurori cum mi-am asumat eu responsabilitati la vremea respectiva, sa vina si ei sa isi asume responsabilitati in cadrul unor proceduri legale, cu niste standarde europene nationale si internationale, pe care trebuie sa le respecte orice procedura pentru ocuparea unor functii de conducere. Va rog sa remarcati inca ceva: a fost Comisia de la Venetia, a fost mecanismul MCV, expertii mecanismului MCV au facut aceasta remarca: toate procedurile pentru selectarea procedurilor cu functii de conducere trebuie sa se desfasoare in mod transparent, impartial si in mod corect".

Chestionat inca o data cu privire la o noua candidatura, actualul procuror general a evitat un raspuns clar.

,,Reporter: Da sau nu?

Lazar: Am vrut sa ma asigur mai intai ca tinerii mei colegi sunt cei care isi vor depune candidatura, apoi va rog sa remarcati ca procedura care a facut obiectul unor critici publice si ca procuror experimentat as vrea sa ma asigur mai intai ca procedura la care am participat este sau nu corecta".

Procedura de selectie a noului procuror general al Romaniei va fi reluata, a stabilit ministrul Justitiei chiar in ziua auierii candidatilor, adica in data de 10 aprilie.

Interviurile au fost sustinute de catre cei patru candidati, respectiv actualul procuror general Augustin Lazar, procurorul DIICOT Marian Drilea, fostul sef DIICOT Daniel Horodniceanu si fosta adjuncta a Laurei Codruta Kovesi, procurorul Gabriela Scutea.

Lazar se scuza din nou despre cum a ajuns in comisia de eliberari de la Aiud: O sarcina de serviciu

Procurorul general Augustin Lazar s-a scuzat din nou, luni, la Timisoara, in privinta modului in care a ajuns in comisia de eliberari conditionate de la Penitenciarul din Aiud, spunand ca nu a cercetat, nu a trimis in judecata si nu condamnat niciun disident politic.

Augustin Lazar a afirmat, luni, la Timisoara, intrebat de catre jurnalisti daca a luat legatura cu familiile condamnatilor politici, ca toate aceste acuzatii care i se aduc sunt ,,politice".

,,Ele (acuzatiile - n.r.) sunt facute intr-un context in care au nevoie sa foloseasca niste munitie impotriva unui reprezentant al Ministerului Public, impotriva procurorului general. Adica este folosita drama unor oameni de care nimeni nu s-a interesat sa vada ce problema au avut, ce dificultati au avut, insa sunt folositi acesti oameni, acesti disidenti ca o situatie speciala pentru a lovi in cei care apara independenta justitiei", a precizat procurorul general.

Augustin Lazar a declarat ca nu a ajuns procuror pentru ca a avut ,,relatii", ci deoarece a terminat studiile cu o medie foarte buna si ca a primit ca o sarcina suplimentara prezenta ,,periodic" in comisia de eliberari conditionate a Penitenciarului Aiud.

,,Vreau sa va spun ca adevarul este urmatorul: eu, ca tanar procuror, ca tanar absolvent al universitatii din Cluj, am ajuns procuror nu pe seama unor relatii, cum se suspecteaza si cum se fac afirmatii in diverse medii. Ci am ajuns procuror pentru ca am terminat cu o medie foarte buna. Ca tanar procuror, aveam in principal activitate de procuror criminalist, cercetam infractiunile cu violenta, iar ca o sarcina suplimentara, intre altele, aveam si aceasta prezenta periodic la comisia de eliberari conditionate a penitenciarului, unde misiunea acestei comisii era de a verifica din punct de vedere tehnic strict indeplinirea conditiilor tehnice pentru ca cineva sa fie eliberat conditionat, sa fie propus la eliberare conditionata. Adica sa indeplineasca fractia si sa se constate ca nu are rapoarte de pedepsire la dosar. Ei bine, judecatorul era cel care hotara asupra mandatelor de executare. Eu nu am cercetat, nu am trimis in judecata si nu am condamnat niciun disident politic, asa cum se sugereaza public. Infractiunile contra securitatii statului erau toate de competenta justitiei militare. Justitia militara era cea care cerceta, trimitea in judecata si condamna disidentii politici in perioada aceea. Prin urmare, procurorul civil nu avea atributii sa modifice mandatul vreunui condamnat, ci simplul fapt de a verifica acele conditii care erau necesare pentru a fi propusi la eliberare conditionata. Instanta era cea care hotara si comandantul penitenciarului era cel care efectiv punea in libertate atunci cand avea o hotarare definitiva a instantei", a explicat Augustin Lazar.

Procurorul general a mai adaugat ca acea comisie de eliberari conditionate nu discuta ,,efectiv" cu condamnatii, ci analiza dosarele pe care pe avea in fata.

,,Eu eram in primii ani ca procuror, aveam cativa ani vechime, tocmai ce mi-am dat examenul de capacitate, eram la parchetul local si ma ocupam cu probleme de infractiuni de violenta, cu accidente de munca, etc., iar procuratura judeteana era cea care delega de la parchetul local procurorul care mergea la comisie, ca eu luasem locul unui alt coleg care a fost inainte, am ocupat un post de procuror si am preluat sarcinile colegului respectiv. Dupa o perioada de timp, a venit un alt coleg care a preluat sarcinile si le-a dus mai departe. Este simplu. Nu este nicio conspiratie care sa presupuna ceea ce se sugereaza din punct de vedere al dezbaterii unor persoane interesate, care vor sa prezinte un procuror ofiter acoperit sau mai stiu eu ce alte lucruri", a mai spus Augustin Lazar.

Procurorul general a declarat ca nu a avut nicio functie de conducere inainte de anul 1989, ca a fost un ,,simplu" procuror criminalist, iar prima functie de conducere a avut-o in anul 1998, ca procuror sef de sectie la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia.

Augustin Lazar a mai afirmat ca a terminat facultatea cu media 9,92 si ca pe parcursul carierei profesionale a obtinut calificativul ,,foarte bine" in fiecare an.

,,Nu am fost niciodata cercetat disciplinar sau in vreun mod oarecare, asa cum sugereaza unii. Procurorul general detine tabloul de comanda al Ministerului Public si acest tablou este interesant pentru multi. Va rog sa observati ca aceste atacuri au inceput din 26 martie, cand mi-am depus si eu candidatura pentru urmatorul mandat", a precizat Augustin Lazar.

Intrebat daca ar fi putut refuza sa faca parte din comisia de eliberari conditionate, Augustin Lazar a raspuns negativ, spunand ca ,,era o sarcina de serviciu si orice procuror care este trimis sa indeplineasca in cadru legal o sarcina de serviciu nu poate sa o refuze, iar cadrul legal era acesta, deplasarea la comisie, examinarea tuturor dosarelor, daca indeplineste fractia, respectiv daca sunt sau nu rapoartele de pedepsire, iar apoi concluzia era in raport de aceste lucruri".

De asemenea, intrebat pe ce criterii a fost ales, Augustin Lazar a explicat ca ,,am preluat rolul unui alt procuror care facea aceste lucruri, eu am fost selectat din mai multi candidati pentru a deveni procuror. Cand am avut examenul de capacitate, am primit aceste insarcinari, pe care le-am exercitat dupa ce a fost alt procuror, iar dupa mine a venit un alt procuror. Eu nu am fost decat o perioada de timp. Daca un procuror nu mergea la comisia de eliberari conditionate si dintre cei cati erau, vreo 50 de condamnati, indeplineau conditiile sa mearga la instanta, procurorul ar fi fost culpabil ca nu se putea tine comisia de eliberari conditionate, pentru ca cei care indeplineau conditiile sa plece acasa. (...) Foarte tendentioasa a fost afirmatia celor care au spus ca procurorul elibera sau bloca punerea in libertate a unui detinut, a unui condamnat in contextul in care comisia aceasta propunea. Ea asa se numeste, propunere, adica facea o verificare prealabila foarte riguroasa, fiindca cei de la grefe erau foarte atenti cu incidentele la executarea pedepselor, ca nu cumva sa fie vreo problema mai ales pentru condamnatii care lucrau. Celor care lucrau li se reducea o parte din pedeapsa, li se considera executata prin munca".

Mandatul lui Augustin Lazar expira in data de 28 aprilie 2019.

Sursa : www.mediafax.ro