24 mai 2021 - Procurori

Justitia romana, cu reminiscente interbelice. Statul esueaza sa pedepseasca agresorii sexuali ai minorilor: din 18.549 de dosare, procurorii au inchis 14.915 (80,4%)

Un raport tematic mixt al Inspectiei Judiciare privind practica instantelor de judecata si a parchetelor de pe langa acestea in investigarea si solutionarea cauzelor privind infractiuni la viata sexuala cu victime minore arata ca, in perioada 1 februarie 2014 - primul semestru al anului 2020, pe infractiunile prevazute la articolele 218-222 Cod Penal, la nivelul Romaniei, parchetele au deschis in total 18.549 de dosare.

Dintre acestea, raportul consultat de Mediafax arata ca doar 3496 au fost finalizate prin rechizitorii, 138 fiind de acorduri de recunoastere a vinovatiei, 2279 de solutii de renuntare la urmarire penala si 12.636 de solutii de clasare.

Pe infractiunea de viol, parchetele din Romania au clasat 3842 de dosare (cele mai multe dosare clasate fiind ale PCA Bucuresti (495 dosare), PCA Craiova (436 de dosare), PCA Iasi (314 dosare).

Pe infractiunea de agresiune sexuala, parchetele au clasat 958 de dosare (cele mai multe dosare fiind ale PCA Iasi si PCA Bucuresti) iar pe infractiunea de act sexual cu un minor au fost clasate 6676 de dosare (985 de dosare clasand PCA Bucuresti, 851 de dosare clasand PCA Iasi, 622 dosare clasand PCA Ploiesti si 616 de dosare clasand PCA Galati).

Pe infractiunea de corupere sexuala a minorilor au fost clasate 1043 de dosare (cele mai multe de catre PCA Bucuresti si PCA Iasi) si infractiunea de racolare a minorilor in scopuri sexuale au fost clasate 117 dosare ( cele mai multe de catre PCA Bucuresti si PCA Bacau).

In cazul instantelor si judecatorilor, raportul Inspectiei Judiciare arata ca, la nivelul Curtilor de Apel, au fost solutionate definitiv 2732 dosare pe aceasta problematica, dintre care cele mai multe au fost de Curtea de Apel Bucuresti (405 cauze), Curtea de Apel Iasi (257 de cauze), Curtea de Apel Cluj (244 de cauze).

,,Defalcat pe infractiuni, situatia se prezinta astfel: viol- 1081 de cauze, act sexual cu un minor - 1296 de cauze, agresiune sexuala- 216 cauze, corupere sexuala - 134 de cauze si racolarea minorilor in scopuri sexuale- 5 cauze.

Hotarari judecatoresti in care s-a pus in discutie consimtamantul victimelor minore: 252 de hotarari. Dosare solutionate de Curtile de Apel ca urmare a unui acord de recunoastere a vinovatiei: 69 de dosare. Dosare solutionate privind desfiintarea solutiei de urmarire penala si dispunerea clasarii: 11", se arata in raportul consultat de Mediafax.

Una dintre problemele abordate in raport o reprezinta modul cum parchetele si instantele abordeaza consimtamantul unui minor in intretinerea unui raport sexual, in cazul dosarelor cu agresori, situatia datand din perioada interbelica, cum magistratii apreciaza existenta sau inexistenta consimtamantului persoanei vatamate in raport cu varsta victimei sau cum au retinut magistratii valabilitatea consimtamantului victimelor minore.

,,In doctrina interbelica, s-a exprimat opinia potrivit careia minora poate sa exprime un consimtamant valabil la intretinerea unui raport sexual odata cu ajungerea la pubertate (...). Evolutia doctrinei si a practicii in materie au condus la concluzia ca nu ar trebui sa prezinte relevanta criteriul fiziologic, ci dezvoltarea psihofiziologica a persoanei minore, aceasta urmand a fi apreciata in fiecare caz in parte. Asadar, valabilitatea consimtamantului exprimat de minor trebuie stabilit in functie de stadiul dezvoltarii sale psihofizice, dar si de experienta de viata acumulata pana la data exprimarii acordului sau alte elemente care pot sa rezulte din manifestarile minorului inainte si dupa comiterea actului sexual".

Aprecierea valabilitatii consimtamantului este atributul exclusiv al organului judiciar, fiind absolut necesar insa a se stabili daca victima minora a inteles sau nu semnificatia actului sexual si a tuturor consecintelor pe care acesta le implica pentru persoana sa, evolutia ei fizica si emotionala.

Verificarile efectuate arata ca, in cauzele avand obiect infractiuni la viata sexuala cu victime minore, aprecierea asupra valabilitatii consimtamantului victimelor minore a fost realizata de catre instante de la caz la caz, in fiecare dosar in parte, de regula nu prin raportare exclusiv la varsta acestora, ci in functie de datele concrete ale spetei, prin coroborarea tuturor probelor administrate in cauza", arata raportul.

Raportul Inspectiei Judiciare arata si o serie de particularitati. In unele cauze, persoana vatamata a revenit asupra declaratiilor anterioare, sustinand consimtamantul sau.

,,Exemplificativ, mentionam urmatoarele situatii: -minora a revenit asupra acuzatiilor si a declarat ca nu a fost violata de tatal sau, intrucat, in timpul privarii de libertate tatal sau a trimis din arest scrisori in care o ruga sa il salveze, sa isi retraga declaratiile, promitandu-i ca se va comporta foarte bine pe viitor. - persoana vatamata a revenit asupra declaratiilor anterioare in baza intelegerii dintre aceasta si inculpat, in incercarea de a-si salva tatal aflat sub rigorile legii. - minora, intr-o declaratie ulterioara, a aratat ca a fost rugata de mama ei sa nu il denunte pe inculpat organelor de politie, motiv pentru care a negat afirmatiile din ziua precedenta. - instanta a retinut ca la nivelul familiei a existat o reala coniventa in sensul schimbarii declaratiilor si a disculparii inculpatului, acestia apreciind ca, astfel, va exista intelegere in casa.

Hotararile judecatoresti analizate releva dificultati in aprecierea valabilitatii consimtamantului victimei minore prin raportare la situatia de fapt care poate rezulta din probele administrate, la forta probatorie pe care fiecare dintre acestea o primeste in ansamblul cauzei, situatiile de fapt relevate avand consecinte asupra incadrarii juridice a faptei si a procesului de individualizare a sanctiunii aplicate.

,,In anumite cauze, calitatea specifica a inculpatului a avut potential de a realiza o constrangere morala asupra victimei. Astfel, au existat cauze in care s-a retinut ca inculpatul a profitat de ascendentul sau moral asupra victimei fiind: tatal/mama persoanei vatamate, asistent maternal, ruda a persoanei vatamate, concubinul mamei persoanei vatamate, profesor, mediator, antrenor sportiv, medic curant, o alta calitate specifica - politist, agent de paza, vecin, colocatar", se arata in raportul magistratilor.

Printre cauzele identificate de magistratii Inspectiei Judiciare care duc la acte de agresiune sexuala impotriva minorilor se numara: conditiile materiale in care traiesc partile vatamate si care duc la o vulnerabilizare a acestora in fata inculpatilor care profita de aceasta situatie, oferindu-le diverse avantaje materiale (sume de bani, locuinta, posibilitatea de a se juca pe calculator, de a se plimba cu bicicleta, mancare, haine sau doar promisiuni cu privire la acordarea acestor lucruri, situatia copiilor institutionalizati, calitatea specifica a inculpatului, implicarea emotionala in cazul in care minorul manifesta atasament fata de agresor, situatia familiilor dezorganizate, educatia precara a persoanei vatamate, mediul in care minorii traiesc, utilizarea retelelor de socializare, traditia etniei rome - obiceiul casatoriei la varste fragede, care poate ocoli legea.

In cazul retelelor de socializare, mediu in care victima si inculpatul s-au cunoscut si au dezvoltat o relatie, magistratii retin urmatoarele:

,,Au existat cazuri in care persoanele vatamate minore (uneori nedeclarand varsta reala, ci o varsta mai mare) interactioneaza cu diverse persoane (straine sau mai putin cunoscute) prin intermediul retelelor de socializare (de regula, Facebook). Relatia bazata pe o interactiune prin intermediul retelelor de socializare a evoluat si a fost apoi urmata de intalnirile directe dintre cei doi. In unele cazuri, din perspectiva persoanei vatamate minore, aceste intalniri urmau sa aiba loc in scopul dezvoltarii unei relatii firesti, de prietenie. In acest context, actul sexual a avut loc uneori prin constrangere, in alte cazuri, persoana vatamata a consimtit relatiile sexuale. In alte cazuri, pe parcursul acestui tip de relatie, inculpatul major convinge persoana vatamata sa ii transmite fotografii sau inregistrari cu caracter sexual sau sa se lase filmata in timpul intretinerii de raporturi/ acte sexuale. Aceste inregistrari sunt folosite ulterior de inculpati, in scopul constrangerii persoanei vatamate, in momentul in care acesta refuza sa continue relatia", se scrie in raportul Inspectiei Judiciare.

Magistratii sustin ca trebuie sa existe o pregatire profesionala continua ca sa gestioneze astfel de cauze, trebuie sa se implice toate institutiile si autoritatile publice ca sa fie protejate victimele minore, corecta informare a populatiei ar putea juca si ea un rol in limitarea abuzurilor asupra copiilor, la fel si campaniile de constientizare a publicului, si o metodologie unitara de lucru care sa existe in cercetarea cauzelor care au obiect infractiuni la viata sexuala cu victime minore.

Inspectia Judiciara propune modificarea Codului de Procedura Penala, astfel ca audierile victimelor minore sa aiba loc in incinte special amenajate si prin intermediul sau prezenta unui psiholog, sa existe obligativitatea evaluarii psihologice a persoanei vatamate minore in asemenea dosare, sa fie obligatoriu ca sedintele in fata instantei, in asemenea cauze, sa fie nepublice, sa se elimine o necorelare legislativa intre art.93 alin 4 si art 281 alin 1 litera f din Codul de procedura penala, in sensul reglementarii sanctiunii nulitatii absolute si in cazul in care persoana vatamata este audiata in absenta unui avocat.

Printre propuneri se mai numara si:

,,dezvoltarea si aplicarea la nivel national a unei metodologii obligatorii de audiere a victimelor minore ale infractiunilor, in special a victimelor infractiunilor de abuz sexual, adoptate in urma consultarii tuturor factorilor in materie. analiza necesitatii desfasurarii unor activitati de formare profesionala continua (centralizata si la nivel descentralizat), interdisciplinara, cu implicarea mai multor autoritati, precum Institutul National al Magistraturii, Scoala Nationala de Grefieri, instantele si parchetele, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, Institutul National de Pregatire si Perfectionare a Avocatilor, Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului. analiza oportunitatii implicarii, sub coordonarea si in limitele stabilite de Consiliul Superior al Magistraturii, a organelor judiciare, Institutului National al Magistraturii, Scolii Nationale de Grefieri in sustinerea unor campanii publice de informare in domeniul protectiei victimelor infractiunilor. analiza oportunitatii initierii/ desfasurarii unor intalniri interinstitutionale cu factori decizionali implicati, potrivit Legii 211/2004 si 272/2004, in acordarea masurilor de informarea, sprijin si protectie a persoanelor vatamate minore, victime ale unor infractiuni. evaluarea necesitatii conlucrarii CSM, Ministerul Justitiei, Ministerul Public, Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu Ministerul Educatiei, in scopul promovarii educatiei juridice si in materia care formeaza obiectul controlului. analiza oportunitatii elaborarii unei Strategii nationale privind minorii, in care sa fie cooptate toate institutiile cu atributii in domeniu, urmarindu-se, pe de o parte, informarea, educarea si constientizarea de catre societate a fenomenului iar, pe de alta parte, crearea unor echipe multidisciplinare si interinstitutionale de interventie in cazul unor astfel de situatii".

Raportul Inspectiei Judiciare privind practica instantelor de judecata si a parchetelor de pe langa acestea in investigarea si solutionarea cauzelor privind infractiuni la viata sexuala cu victime minore se afla in dezbaterea CSM.

Sursa : www.mediafax.ro