04 ian 2019 - Procurori

Iohannis RESPINGE cererea ministrului Justitiei Tudorel Toader: Nu il voi revoca pe procurorul general Augustin Lazar

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat vineri că nu îl va revoca pe procurorul general Augustin Lazăr, spunând că ministrul Tudorel Toader nu a avut o treabă mai bună de făcut şi a trimis din nou aceleaşi documente prin care cere revocarea.

"Domnul ministru, probabil neavand alta treaba mai buna de facut, mi-a mai trimis inca o data documentele de revocare. Pot sa va raspund foarte simplu - nu voi revoca pe procurorul general Augustin Lazar. Procurorul general face o treaba foarte buna acolo. Sunt multumit de activitatea domniei sale", a declarat presedintele Klaus Iohannis.

Seful statului a fcut referire si la evaluarea lui Tudorel Toader: "evaluarea ministrului Justitiei nu satisface rigorile legii".

Tudorel Toader, ministru al Justitiei, a declansat procedura de revocare a lui Augustin Lazar din functia de procuror general, in data de 24 octombrie. Momentul anuntului nu a fost lipsit de controverse, dupa ce ministrul a vorbit despre o rezolutie de clasare care se afla in dosarul de candidatura a lui Lazar si care il viza pe seful statului Klaus Iohannis, cel care trebuia sa semneze decretul de numire. A ramas neclar de ce era acea rezolutie in dosar, dar s-a lamurit faptul ca procurorul Lazar care a dat acea decizie nu era Augustin, ci Cristian Lazar, un alt magistrat din Parchetul General.

La o luna de la acel moment, Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ cererii, iar presedintele a transmis ca o va citi, dar "aceasta propunere de revocare mi s-a parut si mi se pare o eroare".

Pe 27 decembrie, Tudorel Toader a spus ca a trimis presedintelui documentele pentru finalizarea procedurii de revocare a procurorului general, dar ca Augustin Lazar trage de timp prin contestatii in instanta pentru a ajunge la final de mandat- 19 aprilie 2019.

Iohannis: Propunerile de procurori pentru conducere sunt in analiza departamentului de resort

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, vineri, ca propunerile ministrului Justitiei Tudorel Toader de numire a celor cinci procurori in functii de conducere, printre care si Adina Flirea la DNA,sunt in analiza departamentului de resort al Administratiei Prezidentiale. "In privinta propunerilor de numire pentru procurori, pentru pozitiile de conducere, aceste propuneri sunt in analiza departamentului de resort. Este totusi important de retinut ca domnul ministru a considerat sa trimita aceleasi propuneri, fara modificari, lucru care este ciudat, sa spunem asa", a declarat Klaus Iohannis.

Ministrul Justitiei i-a trimis presedintelui Klaus Iohannis pe 27 decembrie documentele pentru numirea celor cinci procurori respinsi, printre acestia aflandu-se si Adina Florea, pentru sefia DNA. Pe 28 noiembrie, presedintele anunta ca o respinge pe Adina Florea pentru conducerea DNA, dar si pe Florena-Esther Sterschi, pentru functia de procuror sef al Sectiei de resurse umane si documentare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie; pe Elena Giorgiana Hosu, pentru functia de procuror-sef adjunct al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism; pe Iuliana Nedelcu, pentru functia de procuror-sef adjunct al Sectiei Judiciare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si pe Antonia-Eleonora Constantin, pentru functia de procuror-sef al Sectiei Judiciare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Seful statului a motivat respingerile precizand ca nu sunt indeplinite conditiile de legalitate necesar a fi intrunite.

Sursa : www.mediafax.ro