13 mar 2023 - Procurori

Infantino si procurorul general al Elvetiei ar fi fost spionati de Qatar, conform presei elvetiene

Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a fost spionat de Qatar, ţara gazdă a Cupei Mondiale de anul trecut, în timpul unei întâlniri cu fostul procuror general elveţian Michael Lauber, potrivit unui raport negat cu tărie de ţara din Golf, relatează insidethegame.

Ziarul elvetian Neue Zurcher Zeitung a relatat ca o intalnire dintre Infantino si compatriotul sau Lauber, care a avut loc la 16 iunie 2017 la un hotel detinut de Qatar in Berna, a fost inregistrata in secret atunci cand o intalnire confidentiala a fost ascultata cu ajutorul unor fosti agenti ai Agentiei Centrale de Informatii a Statelor Unite, in cadrul a ceea ce a fost denumit "Proiectul Matterhorn".

La acea vreme, Schweizerhof gazduia, de asemenea, ambasada Qatarului in Elvetia, iar Lauber investiga coruptia din fotbal, inclusiv presupusele nereguli in votul din 2010 pentru atribuirea Cupei Mondiale FIFA 2022 Qatarului.

Qatar se confrunta, de asemenea, cu un control amanuntit in ceea ce priveste situatia drepturilor omului, inclusiv tratamentul aplicat lucratorilor migranti in cadrul proiectelor legate de Cupa Mondiala, ceea ce a dus la apeluri pentru ca Qatarului sa i se retraga organizarea turneului.

Lauber a demisionat din functia de procuror general al Elvetiei in 2020, dupa ce s-a constatat ca a musamalizat o intalnire cu Infantino.

FIFA a declarat ca Infantino nu avea cunostinta de faptul ca ar fi fost subiectul unei tentative de spionaj.

"Presedintele FIFA nu are cunostinta de nicio actiune de supraveghere secreta, indiferent de care ar fi fost partile interesate sa o faca", a comentat acesta.

"Mai important, nu a existat niciodata vreo incercare, chiar si indepartata, a cuiva de a-l influenta, cu atat mai putin de a-l santaja".

Avocatul lui Lauber a declarat pentru Neue Zurcher Zeitung ca acesta nu stia ca a fost spionat.

Guvernul din Qatar a respins raportul si a amenintat cu actiuni in justitie impotriva "acuzatiilor nefondate" si a "dezinformarii".

"Afirmatiile sunt o alta incercare de a raspandi informatii false despre Qatar si de a-i afecta reputatia", se arata intr-o declaratie a Biroului sau international pentru mass-media.

"Respingem acuzatiile si exploram toate caile legale. Este evident ca multiplele campanii de defaimare impotriva Qatarului in Europa, dezvaluite de rapoartele media din Franta, Elvetia si din alte parti ale Europei la inceputul acestei luni, persista fara incetare."

Qatar a devenit anul trecut prima natiune din Orientul Mijlociu care a gazduit Cupa Mondiala la fotbal masculin, turneul fiind mutat in lunile noiembrie si decembrie din cauza preocuparilor legate de caldura si umiditate.

Infantino, membru al Comitetului International Olimpic, s-a mutat temporar la Doha in perioada premergatoare Cupei Mondiale si a aparat gazduirea turneului de catre Qatar, acuzand criticii occidentali de "ipocrizie" si descriind-o ca fiind "cea mai reusita Cupa Mondiala din toate timpurile".

Infantino a fost audiat pentru a doua oara de autoritatile elvetiene in ianuarie, in cadrul unei anchete penale legate de trei presupuse intalniri secrete cu Lauber in 2016 si 2017.

Atat Infantino, cat si Lauber au negat orice abatere.

O ancheta separata privind inchirierea de catre presedintele FIFA a unui avion privat intre Surinam si Geneva in 2017 a fost abandonata de procurori saptamana trecuta.

Infantino l-a inlocuit pe compatriotul sau cazut in dizgratie, Sepp Blatter, in functia de presedinte al FIFA in 2016 si urmeaza sa fie reales fara opozitie la Congresul FIFA care va avea loc joi (16 martie) in capitala Rwandei, Kigali.

Sursa : www.mediafax.ro