21 aug 2019 - Procurori

Exclusiv. Numarul rechizitoriilor in care a obtinut condamnari procurorul din cazul Caracal

Lumea Juridica prezinta in exclusivitate numarul cauzelor solutionate prin rechizitoriu de catre procurorul Cristian Ovidiu Popescu (foto), de la Parchetul de pe langa Judecatoria Caracal, cauze in care instantele de judecata au dispus condamnari.

Procurororul Popescu este cel care nu a consimtit, potrivit Inspectiei Judiciare, la patrunderea anterior orei 06:00 in locuinta lui Gheorghe Dinca, desi tocmai de acolo minora Alexandra Macesanu apelase numarul de urgenta 112, reclamand ca acesta o violase. In prezent, procurorul Cristian Ovidiu Popescu, care este cercetat

disciplinar, a fost suspendat din functie de catre Sectia pentru procurori a CSM.Potrivit Parchetului de pe langa Judecatoria Caracal, procurorul Cristian Ovidiu Popescu a solutionat de la inceputul activitatii sale la Parchetul de pe langa Judecatoria Caracal:

“- un numar de 420 de cauze prin rechizitoriu;-instanta a dispus condamnarea in toate cauzele solutionate prin rechizitoriu de catre procurorul Cristian Ovidiu Popescu;in niciuna din cauzele solutionate de procurorul Cristian Ovidiu Popescu de la inceput activitatii sale la Parchetul de pe langa Judecatoria Caracal, instanta nu a dispus achitarea”.

Iata comunicatul Inspectiei Judiciare privind actiunea disciplinara care il vizeaza pe procurorul Cristian Ovidiu Popescu de la Parchetul Judecatoriei Caracal:

“Inspectorii judiciari din cadrul Directiei de inspectie pentru procurori au dispus inceperea cercetarii disciplinare fata de procurorul Popescu Cristian Ovidiu de la Parchetul de pe langa Judecatoria Caracal sub aspectul savarsirii abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. t) teza a II-a, constand in exercitarea functiei cu grava neglijenta.

In motivarea inceperii cercetarii disciplinare, s-a retinut ca procurorul de caz, sesizat cu infractiunea de lipsire de libertate a unei minore si avand, ca atare, obligatia de a lua toate masurile pentru incetarea acestei stari, nu a consimtit la patrunderea, anterior orei 6:00 a zilei de 26 iulie 2019, in imobilul suspectului unde se presupunea ca se afla victima, ignorand prevederile art. 27 alin. (2) lit. b) din Constitutia Romaniei, raportat la art. 20 alin. (2) din Codul penal.

Cercetarea disciplinara este o etapa obligatorie a procedurii disciplinare in cadrul careia se stabilesc faptele si urmarile acestora, imprejurarile in care au fost savarsite, precum si orice alte date concludente din care sa se poata aprecia asupra existentei sau inexistentei vinovatiei persoanelor vizate. Procedura disciplinara se deruleaza cu respectarea garantiilor procesuale si procedurale prevazute de Legea nr. 134/2010, republicata, cu modificarile ulterioare.

De asemenea, inspectorii Directiei de inspectie pentru procurori au inaintat Sectiei pentru procurori in materie disciplinara propunerea de suspendare din functie a procurorului pana la finalizarea procedurii disciplinare”.

Art. 27 din Constitutia Romaniei:

“(1) Domiciliul si resedinta sunt inviolabile. Nimeni nu poate patrunde sau ramane in domiciliul ori in resedinta unei persoane fara invoirea acesteia.

(2) De la prevederile alineatului (1) se poate deroga prin lege pentru urmatoarele situatii:

a) executarea unui mandat de arestare sau a unei hotarari judecatoresti;

b) inlaturarea unei primejdii privind viata, integritatea fizica sau bunurile unei persoane;

c) apararea securitatii nationale sau a ordinii publice;

d) prevenirea raspandirii unei epidemii.

(...)”

Art. 20 Cod penal:

“Starea de necesitate

(1) Este justificata fapta prevazuta de legea penala savarsita in stare de necesitate.

(2) Este in stare de necesitate persoana care savarseste fapta pentru a salva de la un pericol imediat si care nu putea fi inlaturat altfel viata, integritatea corporala sau sanatatea sa ori a altei persoane sau un bun important al sau ori al altei persoane sau un interes general, daca urmarile faptei nu sunt vadit mai grave decat cele care s-ar fi putut produce in cazul in care pericolul nu era inlaturat”.

Sursa : www.juri.ro