12 nov 2023 - Procurori

Eroare de transcriere in Portugalia: procurorii s-au indreptat impotriva premierului, desi era vorba despre ministrul Economiei

Prim-ministrul si-a dat demisia, iar Portugalia va reveni la vot in martie anul viitor, dar nu era vorba despre acel ,,Antonio Costa" mentionat in interceptarile telefonice care i-au coplesit pe socialisti aflati la guvernare. Era aproape omonimul sau, spun ziarele, adica Antonio Costa Silva, ministrul Economiei.

Avocatul lui Diogo Lacerda Machado, unul dintre cei loiali premierului care a ajuns marti in catuse, a prezentat judecatorilor eroarea de transcriere.

Printre altii, a fost vizat si seful de cabinet al premierului, Vitor Escaria: in biroul sau, agentii au descoperit 75.000 de euro in numerar, ascunsi printre carti si chiar in cutii de vin.

Parchetul ar fi recunoscut deja greseala. In convorbirea telefonica, la sfarsitul lunii august 2022, Lacerda Machado a mentionat unui manager de companie mijlocirea lui Antonio Costa pentru un centru de date din Sines, unul dintre centrele afectate de proiecte ecologice, inclusiv un hub verde cu hidrogen, asupra carora se referea anchetele de coruptie.

Transcrierea s-a oprit la ,,Costa". Lacerda Machado, a declarat avocatul sau in fata instantei de la Lisabona, a explicat in timpul interogatoriului ca, cu acea ocazie, se referea la seful Economiei.

Pentru a ajunge la prim-ministru - prietenul sau personal, de la care a primit dosare serioase in trecut - ar fi fost suficient un telefon sau un mesaj. De aici, formula: ,,Voi gasi o modalitate de a vorbi cu Antonio Costa".

In timpul discursului sau catre natiune la TV, Costa a spus ca a ignorat ancheta, dar a considerat aura de suspiciune incompatibila cu rolul sau. Masurile justitiei se bazeaza si pe peste 40 de perchezitii in palatul prezidential si in birourile a doua ministere.

In total, sunt noua inculpati. Marti, Curtea Suprema a confirmat existenta unui caz separat pentru presupusul trafic de influenta al premierului.

Ar fi insa singura mentiune a omului care guverneaza tara din 2015. Chiar daca la finalul investigatiilor nu a fost oficializata o acuzatie la adresa premierului, Parlamentul a fost acum dizolvat.

Sursa : www.mediafax.ro