19 iun 2022 - Procurori

Emilia Sercan, dezvaluiri din cazul sau: ,,Ce se intampla acum in dosar? Captura cu pozele prin care s-a dorit compromiterea a ajuns la un numar semnificativ de sefi din Politia Romana iar procurorul de caz mi-a cerut mie perchezitionarea telefonului personal. Procurorul ancheteaza victima"

,,Este vorba despre dosarul in care o proba - in care eu m-am dus sa reclam la Politie furtul unor poze personale si urcarea lor pe niste site-uri pentru adulti, ceea ce inseamna violarea vietii private - si cineva din Politie primeste respectiva captura de ecran si o da mai departe, astfel incat la 40 de minute dupa ce eu am parasit sectia de Politie, respectiva captura de ecran si fotografiile erau incarcate pe un site din Republica Moldova al infractorului condamnat definitiv Cristian Rizea", a declarat Emilia Sercan, in emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

Emilia Sercan, jurnalist de investigatie si lector la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din cadrul Universitatii Bucuresti a povestit in emisiune momentele dificile prin care a trecut atunci cand institutiile statului au incercat la inceput de an sa o compromita, dupa ce a dezvaluit plagiatul premierului Nicolae Ciuca.

,,In mod categoric, captura respectiva de ecran nu avea cum sa plece decat din Politie. (...) Telefonul meu nu a fost spionat astfel incat cineva sa-mi fi sustras respectiva captura de ecran. Captura de ecran este facuta doar de mine, este in telefonul meu, eu nu o dau niciunei alte persoane cu exceptia unei doamne ofiter din Politie - dupa ce ea imi cere numele contului care mi-a trimis respectivele mesaje - si aici vreau sa spun doua lucruri, pentru ca nu mai pot sa tac din gura si nu mai pot sa accept.

Toata lumea intelege ca nu putea sa plece respectiva captura de ecran decat din Politie dar ce se intampla acum in dosarul care acum este anchetat la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti? Procurorul de caz vine si imi cere mie sa-mi perchezitioneze telefonul mobil, sa predau de buna voie telefonul mobil si cartela telefonului mobil folosite de mine, sa le dau pentru a fi perchezitionate. Procurorul ancheteaza victima. (...) La foarte scurt timp dupa ce eu i-am dat captura respectiva de ecran doamnei politist, doamna politist o trimite catre doi sefi din Politia Romana, iar unul dintre ei o trimite mai departe altor sefi din Politia Romana. Si captura ajunge la un numar semnificativ de sefi, la sefimea din Politia Romana. Ce face doamna procuror? Imi cere mie telefonul ca sa fie perchezitionat. Am fost atat de revoltata, am spus ca sunt de acord sa dau telefonul ca sa fie inspectat, verificat, anchetat, orice, dar nu de catre vreo autoritate a statului roman. Daca eu am comis vreo infractiune, sa vina statul roman cu mandat de perchezitie si sa mi-l ridice. (....)".

Dupa ce a dezvaluit ca procurorii de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti au incercat sa ancheteze in dosar victima si nu agresorii, Emilia Sercan a povestit si alte nereguli care s-au intamplat in cazul sau:

,,Amnesty Tech, o entitate internationala, deja mi-a verificat telefonul si a spus ca telefonul meu este in regula. Pe mine ofiteri ai statului roman de la Academia de Politie m-au amenintat cu moartea, nu lumea interlopa, nu mafiotii, nu infractorii, ci niste oficiali ai statului roman cu grad de chestor si de comisar sef. (...) Eu sunt convinsa ca n-a fost in intentia politistei sa-mi faca ceva rau, dar ea a dat captura de ecran unor sefi pentru ca probabil asta este cutuma. (...) Dar nu sunt cerute spre perchezitionare telefoanele politistilor, ci este cerut telefonul meu spre a fi perchezitionat. Am cerut audienta la Procurorul sef al Parchetului de pe langa Curtea de Apel in ziua respectiva. Si i-am spus domnului procuror: eu nu voi accepta si n-o sa tac din gura si atat cat o sa pot, cu instrumentele pe care le am - jurnalistice - o sa vad ce s-a intamplat (...)"

,,Domnii Bode si Matei n-au inteles in prima faza ca acea captura de ecran nu era decat in telefonul meu (...) Ambii mi-au spus ca se va face o ancheta interna pentru a-l descoperi pe cel care a scurs captura. (...) Actiunea de Kompromat s-a petrecut in februarie 2022, eu am iesit abia in aprilie 2022. (...) Aveam nevoie de dovezi certe ca nu mi-a fost spart telefonul, 6 saptamani nu am spus nimic. Ancheta efectiva in dosarul meu a inceput dupa ce eu am iesit public. (...) Domnul Benone Matei ma cheama la el in birou si imi arata o analiza cu un articol publicat pe siteul ,,patrianoastra", site-ul inregistrat in Islanda, tara non UE, si imi arata data. Ce face domnul Benone Matei? Imi insufla pur si simplu indoiala. Ce arata site-ul respectiv? (...) Ce imi arata Benone Matei in analiza facuta de ,,cei mai buni specialisti" - este ca acel site este ,,sursa". Eu plec nauca de acolo si editoarea imi spune ca site-ul indicat de seful IGPR avea materiale antedatate. (...) Au construit un site ca sa musamalizeze scurgerea din Politie"

,,Am trimis la Parchet aceste dovezi, Parchetul de pe langa Sectorul 4 nu mi le-a inregistrat. Ei au refuzat sa-mi dea numarul de inregistrare al dosarului pana n-am vorbit cu Procurorul General al Romaniei, Gabriela Scutea. Asta se intampla pe 9 martie 2022. (...)Plangerea mea penala cu musamalizarea a fost trimisa la sectorul 4 si ei nu mi-o inregistreaza ca proba. Plangerea mea penala este trimisa cu Posta Militara la Parchetul Sectorului 4, dar a ajuns in 8 zile. Posta militara este in subordinea SRI, cu Posta Militara se trimit documentele secrete. O plangere penala nu este un document secret. (...) Cine raspunde de toate lucrurile acestea, domnul Bode, domnul Matei?"

,,Aici este posibil sa fie implicate si alte structuri ale statului roman. Este foarte posibil sa fie implicati si oameni politici. Asta este motivul pentru care se cere perchezitionarea telefonului meu, nu perchezitionarea telefoanelor celor la care a ajuns captura. Primul semnal de alarma serios pentru mine a fost cand am incercat sa aflu numarul dosarului meu. Am facut 4 solicitari la Parchetului sectorului 4, la Politie...dati-mi numarul de dosar penal, nu se poate sa nu dai numarul de dosar penal unei persoane vatamate. Atunci a fost semnalul de alarma ca se intampla ceva nasol. (...) Organizatiile media internationale au trimis scrisori catre autoritatile statului roman. Site-ul ,,patrianoastra" a disparut chiar atunci cand sefii de institutii, ministrul de interne si seful Politiei Romane afla de scrisoarea trimisa".

,,Specialistii cybersecurity de la Bitdefender au descoperit ca fotografiile pe site-ul ,,patrianoastra" au fost urcate la 2 ore dupa ce am vorbit cu Lucian Bode la telefon. Lucian Bode ori este partas in povestea asta, ori oamenii din subordinea lui s-au apucat sa musamalizeze dupa ce-au aflat de la el. (...) Categoric, captura a plecat din Politie. Dar daca mai departe oamenii din ministerul de Interne au dat-o mai departe unor particulari sau au dat-o unor alte structuri a statului - cum poate sa fie DGIA - nu am de unde sa stiu. La asta trebuie sa raspunda, asta trebuie sa afle procurorii".

Cat despre plagiatul de care este acuzat premierul Romaniei si presedintele PNL, Nicolae Ciuca, dar si despre demersurile de realizare a unor audieri in Parlament, toate acestea sunt in acest moment blocate.

,,Plagiatul lui Ciuca este blocat prin Parchetul General care a ridicat originalul si copiile.(...) Originalul a fost ridicat pentru ca CNATDCU sa nu mai poata constitui acel dosar de verificare a tezei domnului Ciuca. Premierul Ciuca in februarie 2022 a cerut in instanta suspendarea inregistrarilor plangerilor depuse la CNATDCU pe plagiatul sau. Cred ca domnul Ciuca si-a facut un mare deserviciu. Prin actiunea facuta in instanta, Ciuca recunoaste ca teza lui este plagiata. (...) N-am nicio explicatie, dar cu siguranta ca au incercat sa-mi inchida gura. Au incercat sa ma scoata din presa. Eu din februarie incoace nu mai am timp sa mai scriu absolut nimic. (...) Pozele de pe site-ul lui Rizea au fost sterse datorita unei organizatii din SUA care a facut solicitari legale. In martie, am facut solicitare catre Parchet ca sa ceara stergerea fotografiilor de pe site-ul lui Rizea, pentru ca infractiunea continua, iar Parchetul n-a facut nimic", a declarat Emilia Sercan, in emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

Sursa : www.mediafax.ro