04 sep 2020 - Procurori

Dosarul mortii fostului magistrat iranian, clasat. / Procurorii spun ca Gholam Mansouri s-a sinucis

Judecatorul iranian Mansouri Gholam Reza s-a sinucis, aruncandu-se in gol de la etajul 5 al hotelului Duke din Bucuresti. Aceasta este concluzia procurorilor de la Parchetul Tribunalului Bucuresti, la mai bine de doua luni de la momentul incidentului. Magistratii arata ca cetateanul iranian a parasit camera in care fusese cazat, iar apoi a urcat special cu liftul pana la etajul 5 al hotelului, de unde, 57 de secunde mai tarziu, s-a aruncat. Parchetul Tribunalului Bucuresti precizeaza ca barbatul era singurul client al hotelului si ca nicio alta persoana nu a fost implicata.

"Procurorii au stabilit ca Mansouri Gholam Reza s-a precipitat de la etajul 5 al hotelului prin iluminatorul interior, de la o inaltime de 20 de metri, lovindu-se de podeaua de la parterul hotelului, decedand pe loc, la ora 14:27:56, ca urmare a leziunilor incompatibile cu viata, actiunile sale constituind un act suicidar," potrivit Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti

In luna iunie, avocatullui Mansouri a dat vina pe politistii romani si a spus ca acestia erau obligati sa-l protejeze. Au urmat discutii intense intre diplomatii romani si cei iranieni, iar autoritatile si televiziunile de la Teheran au tot aratat cu degetul spre Romania, fara sa creada in ipoteza sinuciderii. La data producerii evenimentului, judecatorul iranian era implicat intr-o procedura de extradare, fiind supus masurii preventive a controlului judiciar, avand interdictia de a parasi tara si obligatia de a se prezenta la politie conform unui program de supraveghere.

"Politistii Capitalei au desfasurat activitatiile specifice masurii controlului judiciar potrivit legislatiei din Romania," a spus Politia Capitalei pentru Mediafax. "Autoritatile romane nu aveau nicio obligatie referitoare la protectia suplimentara a cetateanului iranian. Acesta a fost supus masurii preventive a controlului judiciar si urma sa respecte o serie de masuri stricte, prevazute de Codul de procedura penala roman. (...) Astfel, se protejeaza societatea si realizarea actului de justitie si nu invers, nu se asigura o protectie suplimentara persoanelor care se confrunta cu legea penala," a precizat avocatulGeorge Pasalica.

Sursa : www.mediafax.ro