02 dec 2019 - Procurori

Dosarul Colectiv. Procurorii cer inchisoare cu executare pentru cei doi pompieri

Procurorii au cerut, luni, pedeapsă cu închisoarea orientată spre maxim pentru Antonina Radu şi Petrică George Matei, angajaţii ISU care ar fi ignorat, la verificări, neregulile din clubul Colectiv. Pedeapsa pentru faptele de care sunt acuzaţi poate ajunge la 14 ani închisoare.

Reprezentantul Ministerului Public a cerut, la dezbaterile de luni din dosarul Colectiv, inchisoare cu executare orientata spre maxim pentru pompierii Antonina Radu si Petrica George Matei. Cei doi sunt acuzati de abuz in serviciu, uzurpare de calitati oficiale si exercitare necorespunzatoare a sarcinilor de serviciu.

Cei pompierii i sunt acuzati ca ar fi ignorat neregulile din clubul Colectiv, inainte de incendiul in care au murit zeci de tineri. Procurorul a mai cerut ca instanta sa dispuna ca cei doi sa plateasca, in solidar cu ISU, despagubiri morale si materiale.

Pedeapsa pentru faptele de care sunt acuzati cei doi poate ajunge la 14 ani de inchisoare.

"In perioada septembrie 2014 - 30 octombrie 2015, inculpatii Radu Antonina si Matei George Petrica, in calitate de ofiteri inspectori in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov, in timp ce se aflau in exercitarea atributiilor de serviciu, cu buna stiinta nu si-au indeplinit obligatiile ce decurgeau din continutul prevederilor legale privind prevenirea si apararea impotriva incendiilor, desi au luat cunostinta si au constatat faptul ca Clubul Colectiv din Bucuresti (care pana la data de 06.10.2014 a functionat ca persoana juridica S.C. Music Hall S.R.L., Bucuresti, iar dupa aceasta data ca persoana juridica S.C. Colectiv Club S.R.L. Bucuresti) desfasura activitati specifice unui club fara a detine aviz/autorizatie de securitate la incendiu", explicau procurorii in rechizitoriu.

Desi au facut mai multe deplasari la Clubul Colectiv Club, Radu Antonina si Matei George Petrica nu au intocmit niciun act de control, cu niciun prilej si nici nu au intreprins vreo masura astfel ancat Colectiv sa fie luat in evidenta de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti pentru ca functiona fara aviz/autorizatie de securitate la incendiu, asa cum erau obligati de actele normative ce reglementeaza activitatea in domeniu.

,,Mai mult, in aceeasi calitate si cu buna stiinta, cei doi inculpati, fiind in timpul serviciului si contrar atributiilor de serviciu, au intocmit in numele S.C. Colectiv Club S.R.L. si pentru aceasta, mai multe documente referitoare la protectia impotriva incendiilor, respectiv plan de evacuare a persoanelor/bunurilor in caz de incendiu, dispozitie privind organizarea apararii impotriva incendiilor, dispozitii de aparare impotriva incendiilor, fise individuale de instructaj in domeniul situatiilor de urgenta si au instruit angajatii societatii in cauza pe linia securitatii la incendiu", mai spun procurorii.

Sursa : www.mediafax.ro