10 sep 2020 - Procurori

Dezvaluiri in cazul accidentului ministrului Bode. ,,Care e diferenta dintre bancheta lui Oprea cu antemergator si bancheta lui Bode fara antemergator?"/ George Nica, procuror militar: ,,Dosarul a fost la mine exact o zi! Nicio declaratie nu era la dosar"

Dezvaluiri in exclusivitate, in cea de-a doua parte a emisiunii ,,Marius Tuca Show" de miercuri, privind cazul accidentului in care a fost implicat ministrul Tranporturilor, Lucian Bode.

Prezenta in platoul Aleph News, jurnalista Sorina Matei - cea care a investigat in amanunt cazul - si Ion Cristoiu pun cap la cap informatii din aceasta speta cu multe necunoscute.

Marius Tuca i-a mai avut invitati prin telefon pe procurorul militar George Nica, de la Parchetul de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti - la care dosarul a stat exact o zi - si pe Lucian Dinita, fostul sef al Politiei Rutiere.

Cine este ofiterul SPP care conducea masina lui Bode

Asadar, procurorul militar George Nica dezvaluie, in premiera, la ,,Marius Tuca Show" numele soferului de la SPP care conducerea masina ministrului Lucian Bode in momentul in care a avut loc accidentul.

"Subofiterul care era la volanul VW Touareg de la SPP, am retinut numele de Lupu, parca si Nicolae este prenumele, nu mai retin exact. Dosarul a fost la mine exact o zi"

Procurorul militar a mai devoalat si faptul ca, la preluarea cauzei, nu exista la dosar nicio audiere ai celor implicati. Totodata, acesta sustine ca SPP nu a raportat Parchetului Militar accidentul, desi avea obligatia sa faca imediat acest lucru.

,,M.Tuca: SPP v-a informat in legatura cu incidentul?

G. Nica: Pana la preluarea cauza Parchetul nu a informat referitor la cauza.

M. Tuca: La cate zile dupa a venit dosarul? Accidentul a fost pe 30 august 2020.

G. Nica: Dosarul a ajuns pe 3 septembrie 2020. (...) La politie nu s-au efectuat alte acte de urmarire penala, audieri de martori, audierea faptuitorului, audierea persoanelor vatamate.

M. Tuca: Exista o declaratie a ministrului Bode in acest caz?

G. Nica: Nu, nicio declaratie nu era la dosar"

Dosarul in cazul Bode, declinat in aceeasi zi de la un Parchet la altul

Reamintim ca dosarul accidentului in care a fost implicat ministrul Lucian Bode a fost deschis initial de procurorii din Pitesti care l-au trimis apoi la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti. In aceeasi zi, cauza a fost preluata de Sectia Parchetelor Militare, din dispozitia procurorului general Gabriela Scutea.

Sorina Matei: ,,SPP nu a cerut pentru Lucian Bode antemergator de la politie"

Potrivit informatiilor Sorinei Matei, ,,SPP nu a cerut pentru Lucian Bode antemergator de la politie care are alt regim", ceea ce face ca masina ministrului sa aiba calitatea de simplu participant la trafic.

,,Si, in calitate de participant la trafic, tu trebuie sa respecti regulile de trafic, chiar cu semnalele luminoase si sirene. Ceilalti participanti nu sunt obligati sa se dea la o parte, pentru ca nu exista un regim de urgenta", conchide jurnalista.

Sorina Matei: ,, Care e diferenta dintre bancheta lui Oprea si bancheta lui Bode?" / Lucian Dinita: ,,Niciuna!"

Sorina Matei il contrazice pe presedintele Iohannis care a respins orice comparatie intre speta lui Lucian Bote si celebrul caz al fostului ministru Gabriel Oprea, anchetat pentru abuz de coloane oficiale.

,,Oprea avea antemergator si chiar daca presedintele Iohannis spune ca bancheta lui Oprea nu este aceeasi cu bancheta lui Bode, Oprea avea circumstante atenuante pentru ca avea antemergator de Politie, domnul Bode nu are aceste circumstante atenuante."

"M. Tuca: De ce Oprea este judecat pentru accidentul acela ca statea pe bancheta din spate, ucidere din culpa, pentru ca acolo a murit un om, cu antemergator de politie? Aici nu avea antemergator. De ce Bode n-ar fi si el judecat?

L. Dinita: In cazul Gabriel Oprea a fost discutia despre ucidere din culpa, ma rog, este un caz fortat acolo.

S. Matei: Care e diferenta dintre bancheta lui Oprea cu antemergator si bancheta lui Bode fara antemergator?

L. Dinita: Niciuna, nu este nicio diferenta"

Ion Cristoiu, despre ,,musamalizarea cercetarii la fata locului"

Ion Cristoiu sustine ca, in urma informatiilor dezvaluite in emisiunea Marius Tuca Show, ,,abia acum incepe partea penala."

,,Ion Cristoiu: E clar ca ceva a fost in neregula, musamalizarea cercetarii la fata locului. Politia Rutiera trebuie sa ia declaratii ca sa afle cine e de vina.

Sorina Matei:As spune ca e un modus operandi la SPP. L-as cita pe Borges, care spune ca ,,lumea e repetitiva".

Marius Tuca:Toate declaratiile sunt facute sa il scoata bazma curata pe Bode."

Timp de patru zile ,,cazul a fost musamalizat"

,,Ion Cristoiu:Ati facut un progres urias. La dosarul intial nu erau nici declaratiile de la fata locului.

Sorina Matei:Patru zile!

Marius Tuca:Exact, patru zile au musamalizat. In cele patru zile, daca nu s-au luat declaratiile martorilor, ale celor din cele doua masini, declaratia lui Bode, declaratia lui Nicolae Lupu, poate era accidentat si nu se putea lua, in urmatoarele patru zile se puteau lua.

Dosarul a ajuns cu o simpla constatare. E strigator la cer si bataie de joc. Pentru ca in cele patru zile sunt convins ca politia a luat declaratii, macar verbal, dar cand s-a aflat ca e vorba de Bode, Iohannis, s-a inchis subiectul."

Imaginile accidentului si a depasirii pe contrasens, filmate de un motociclist aflat in trafic!

Reamintim faptul ca, potrivit unor imagini , masina in care se afla Bode, condusa de soferul SSP-ist, avand semnalele acustice si luminoase pornite, a intrat pe contrasens si a depasit o coloana de masini, desi avea interzis, fiind linie continua.

La scurt timp, masina s-a ciocnit cu un alt autoturism care circula regulamentar din sens opus si s-a oprit intr-un gard.

Prima si singura reactie a ministrului Lucian Bode

Ministrul Transportului precizeaza ca ,,absolut toate deplasarile" pe care le-a facut au fost pe bancheta din spate.

,,Niciodata nu am fost preocupat cum conduce angajatul SPP in zecile mii de km parcursi dintr-un moment foarte simplu - pana duminica au condus impecabil. In momentele premergatoare regretabilului incident de duminica ma odihneam. Calatoream deja de 4-4,5 ore. Regret nespus acest incident", conchide Bode.

Sursa : www.mediafax.ro