28 iul 2020 - Procurori

Cine este Catalin Borcoman, procurorul care va reprezenta Romania in subordinea Laurei Kovesi

Catalin-Laurentiu Borcoman este unul dintre cei , condus de Laura Codruta Kovesi. Mandatul lui Borcoman va fi pe sase ani si va putea fi prelungit, o singura data, cu cel mult trei ani.

Catalin Borcoman vine de la DIICOT Brasov, institutie pe care a si condus-o intre 2012 si 2018, si a fost consilier al Laurei Codruta Kovesi intr-o perioada in care aceasta a detinut functia de procuror general.

Potrivit ultimei declaratii de avere, intocmita in 2017 si publicata pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, Catalin Borcoman detine mai multe terenuri in Brasov si Timis, unele dintre acestea fiind terenuri agricole dobandite prin mostenire sau donatie. Alaturi de sotia sa, de profesie avocat, procurorul detine trei apartamente in Brasov si are mai multe credite contractate intre 2009 si 2016, unul dintre acestea scadent in 2043.

In 2019, Borcoman a fost una dintre cele trei propuneri inaintate de o comisie a Ministerului Justitiei, condusa de Catalin Predoiu, pentru functia de procuror european.

Parchetul European va fi un organism independent al UE, responsabil cu investigarea, urmarirea penala si trimiterea in judecata a autorilor infractiunilor impotriva intereselor financiare ale Uniunii, precum coruptie sau frauda transfrontaliera in materie de TVA de peste zece milioane de euro. In acest scop, EPPO va desfasura investigatii, va efectua acte de urmarire penala si va exercita actiunea publica in fata instantelor competente din statele membre.

In 2019, Laura Codruta Kovesi a fost numita de Consiliul UE si de Parlamentul European primul procuror sef european pentru un mandat de sapte ani care nu poate fi reinnoit. In prezent, 22 de state membre participa la EPPO, organism ce va avea sediul la Luxemburg si care ar urma sa isi inceapa activitatea pana la finele anului in curs. Din noul organism european au refuzat sa faca parte tari precum Ungaria, Polonia, Suedia, Danemarca si Irlanda.

Sursa : www.mediafax.ro