13 mai 2022 - Procurori

Cazul B. Licu intra in ,,zona crepusculara". Dezvaluire surpriza a Ministerului Justitiei, condus de C.Predoiu: nici ordinul ministrului Justitiei prin care Bogdan Licu a fost numit procuror stagiar nu a fost gasit in evidentele ministerului

Intr-un raspuns solicitat in baza legii 544/2001, ministerul Justitiei, condus de Catalin Predoiu (PNL), refuza sa explice care a fost in anul 1996 modalitatea prin care au fost admisi candidatii in profesia de procuror in Bucuresti, refuza sa precizeze care au fost documentele care au stat la baza emiterii ordinului ministrului Justitiei nr 2017 din 27 noiembrie 1996 prin care Bogdan Licu a fost numit in functia de procuror stagiar la Parchetul de pe langa judecatoria sectorului 3 si sa precizeze ce examene (inclusiv probe) a sustinut acesta pentru admiterea in magistratura dar si rezultatele obtinute.

Ca atare, in raspuns ministrul Justitiei anunta ca a redirectionat solicitarea Mediafax, care in mod specific i-a fost adresata, catre CSM, acelasi CSM care acum o saptamana, pe 5 mai 2022, a refuzat sa comunice public examenele pe care Bogdan Licu le-a sustinut pentru intrarea in magistratura.

In acelasi raspuns oficial, Ministerul Justitiei prezinta doar conditiile cumulative in baza legii 92/1992 pe care un candidat trebuia sa le indeplineasca pentru a fi numit in functia de procuror, si sustine - in baza acelorasi prevederi legale - ca in 1996 procurorii stagiari erau numiti prin ordin al ministrului Justitiei, la propunerea procurorului general al Romaniei.

In noiembrie 1996, procuror general al Romaniei era Nicolae Cochinescu, ulterior judecator al CCR in perioada 2001-2010, iar ministru al Justitiei in Guvernul N. Vacaroiu era Ion Predescu, si el in perioada 2004 - 2013 fiind judecator al Curtii Constitutionale a Romaniei, votat de PSD.

Asadar, din raspunsul Ministerului Justitiei, se subintelege faptul ca Bogdan Licu n-ar fi dat niciun examen pentru intrarea in 1996 in magistratura, fiind numit doar prin ordin al Ministrului Justitiei Ion Predescu, la propunerea procurorului general de atunci, Nicolae Cochinescu, dar ministerul Justitiei, condus de Catalin Predoiu, refuza sa spuna explicit acest lucru.

Pe 5 mai 2022, in acelasi raspuns in care a refuzat sa comunice public examenele pe care le-a sustinut Bogdan Licu pentru intrarea in magistratura, CSM a transmis si numarul actului prin care Bogdan Licu a fost numit procuror stagiar la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 3: ,,ordinul Ministrului Justitiei nr 2017/ din 27 noiembrie 1996".

Ulterior, dupa 3 ani, Bogdan Licu a fost numit in functia de procuror prin Decretul nr 103 din 5 aprilie 1999, publicat in Monitorul Oficial nr 191 din 3 mai 1999 si semnat de fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu.

Numai ca solicitat sa puna la dispozitie in copie ordinul ministrului Justitiei nr 2017 din 27 noiembrie 1996 prin care Bogdan Licu a fost numit in functia de procuror stagiar la Parchetul de pe langa judecatoria sectorului 3 si actele care au stat la baza acestuia, daca acestea exista, ministerul Justitiei condus de Catalin Predoiu ofera un raspuns surprinzator: ,,in ceea ce priveste ordinul ministrului Justitiei pe care-l solicitati, va comunicam faptul ca, in urma verificarilor, acesta nu a fost identificat in evidentele institutiei noastre".

Refuzurile CSM, ale Universitatii particulare ,,Spiru Haret" si ale ministerului Justitiei de a comunica public informatii in cazul Bogdan Licu contrasteaza chiar cu anuntul facut de Bogdan Licu, atunci cand a fost audiat in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor pentru a deveni judecator CCR.

Bogdan Licu a sustinut insa public ca a intrat in Ministerul Public prin examen:

,,Nu voiam sa va spun dar vizavi de o intrebare care a fost pusa, sa stiti domnule deputat ca, dupa absolvirea facultatii, am intrat in Ministerul Public prin examen. La 6 luni am sustinut un examen de semnatura - asa se numea la acea data, dupa 2 ani am sustinut examen de definitivat si ati putea sa cereti si notele de la examenul de definitivat. Nu voiam sa raspund dar sa stiti ca nu pot sa spun ca-mi fac cinste notele din facultate si nu este o scuza, dar sa stiti ca eu muncesc de la 18 ani, tatal meu a decedat cand eu eram mic si am facut facultatea trebuind sa-mi intretin familia. Repet, nu este o scuza, dar am simtit nevoia sa spun acest lucru", a spus Bogdan Licu.

La propunerea PSD, Bogdan Licu a fost votat pe 3 mai 2022 de catre parlamentarii PSD, PNL si UDMR din Camera Deputatilor pentru a fi numit judecator CCR, numirea sa - din cauza controverselor - fiind contestata de USR la Curtea Constitutionala.

by on Scribd

Sursa : www.mediafax.ro